Pikantna pizza z puree z marchwi i suluguni

Do przepisu

Pizza z puree marchewkowym i suluguni zdecydowanie nie jest dla dzieci. Faktem jest, że puree zawiera niezwykły składnik – białe wino. Jeśli jednak chcesz tą pizzą zadowolić całą rodzinę, młodą i starszą, zamień wino na pół szklanki soku pomarańczowego i cieszcie się nim razem.

Złożoność: łatwo Porcje: 4MikserPiekarnikPieczenieKuchnia włoskaKolacjaDrugie daniePiekarniaCiasto drożdżoweCiastoPizzaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI2 łyżki mąka1 łyżka. oliwa z oliwek230 g suluguni½ średniej czerwonej cebuligarść małej rukoliNa puree z marchwi: 2 łyżki oliwa z oliwek½ cebuli3-4 średnie marchewki125 ml białego wytrawnego wina½ łyżeczki sól50 g mascarpone½ łyżeczki papryka ostraDo testu:250 g mąki do pizzy (00)125 ml wody10 ml rafinowanego oleju roślinnego5 g cukru2 g soli2 g suchych drożdży Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Drobno posiekaj cebulę na puree z marchwi. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubej tarce.

Krok 2

W rondlu podgrzej 1 łyżkę stołową. olej roślinny i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta, 2 minuty. Dodać marchewkę i smażyć, mieszając, przez 5 minut.

Krok 3

Wlewamy wino i kontynuując mieszanie warzyw, czekamy aż wino odparuje do połowy objętości. Doprawić solą i dodać 1 szklankę wody. Mieszając, kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez około 15 minut, marchewka powinna stać się bardzo miękka. Studzimy i przekładamy do blendera. Do marchewki dodaj mascarpone, pieprz cayenne i ¼ szklanki wody. Zmiel na puree.

Krok 4

W głębokiej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Do miski wlać olej, następnie dodając ciepłą wodę, zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Krok 5

Włóż 2 blachy do pieczenia do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 250°C.

Krok 6

Posyp powierzchnię roboczą mąką. Ciasto podzielić na pół i z obu części uformować kulę. Ciasto rozwałkować na warstwę i rozciągnąć rękoma na owal o wymiarach 15×25 cm.

Krok 7

Wyjmij nagrzane blachy do pieczenia z piekarnika i posmaruj je oliwą z oliwek. Ostrożnie przenieś ciasto na blachę do pieczenia i również posmaruj oliwą z oliwek. Włóż foremki z powrotem do piekarnika i piecz bułeczki przez 5 minut.

Krok 8

Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj je puree z marchwi, następnie rozłóż w równej warstwie starty ser i czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie. Włóż pizzę z powrotem do piekarnika, zmieniając blachy do pieczenia. Odstawiamy na 10-12 minut, aż ser się rozpuści i zacznie bulgotać.

Krok 9

Wyjmij pizze z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 2 minuty. Posypać rukolą i podawać.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja