Pikantna marmolada dyniowa
gastronomia 24 września 2015 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowanieKolacjaPustyMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 dynia o wadze 3 kg 3 duże pomarańcze 2 cytryny 400 g cukru muscovado 300 ml octu jabłkowego 150 g rodzynek 1 laska wanilii Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
2 kg miąższu dyni pokroić w kostkę o boku 1 cm. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z 3 dużych soczystych pomarańczy i 2 cytryn. Wyciśnij sok z cytryn. Z pomarańczy odetnij biały miąższ i filetuj każdy plasterek.
Krok 2
Do rondla o grubym dnie włóż 400 g cukru muscovado. Dodaj 300 ml soku pomarańczowego, soku z cytryny, 300 ml octu jabłkowego i skórkę cytrusową. Dodać filety pomarańczy, 100–150 g dużych ciemnych rodzynek, przekrojoną na pół laskę wanilii i dynię. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
Krok 3
Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 45–50 minut. Ostudzić, przełożyć do wysterylizowanych szklanych słoików i przechowywać w lodówce co najmniej 6-8 dni. Podawać do serów, mięs i tłustych ryb.
PRZY OKAZJI
Im bardziej tłusty i bogatszy w smaku produkt podasz z marmoladą dyniową, tym lepiej się ze sobą komponują.