Pikantna marchewka w oleju musztardowym
gastronomia 22 września 2010(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Staraj się wybierać marchewki, które nie są zbyt słodkie do tego dania. Zwykle nie jest bardzo jasny, ma nawet kształt i jest dość duży. I oczywiście olej powinien być nie tylko roślinny, ale musztardowy!
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmarchew – 1 kgmielona gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki.mielone goździki – 1/2 łyżeczki.mielony kardamon – 1/2 łyżeczki.ostra czerwona papryka – 2 łyżeczki.sól – 2 łyżki. l.brązowy cukier muscovado – 1/2 szklankiolej musztardowy nierafinowany – 300 mlnasiona gorczycy – 4 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Marchew pokroić w dużą kostkę lub grube paski o długości 4–5 cm. Marchewkę zalać wrzącą wodą i blanszować przez 1 minutę. Odcedź wodę i susz marchewki przez 1 godzinę (można to zrobić na słońcu, można to zrobić w piekarniku nastawionym na niską temperaturę – około 60–100°C).
Krok 2
W misce wymieszaj gałkę muszkatołową, goździki, kardamon, pieprz, sól i cukier. Dodaj marchewkę i dobrze wymieszaj. Przełożyć do wysterylizowanego szklanego słoika.
Krok 3
Do małego rondla wlać olej, dodać nasiona gorczycy i postawić na średnim ogniu. Gdy olej zacznie dymić, zdejmij go z ognia i lekko ostudź przez 3-4 minuty. i wlać do słoika. Zamknij pokrywę.
Krok 4
Pozostaw słoik w świetle na 13–14 dni. Dobrze wstrząśnij słoiczkiem 2-3 razy dziennie. Marchewkę podawaj jako przystawkę lub jako dodatek do mięsa.