Pikantna marchewka w oleju musztardowym

Pikantna marchewka w oleju musztardowym

gastronomia 22 września 20104,25(4)Dodaj do ulubionychUdziałPikantna marchewka w oleju musztardowym Do przepisu

Staraj się wybierać marchewki, które nie są zbyt słodkie do tego dania. Zwykle nie jest bardzo jasny, ma nawet kształt i jest dość duży. I oczywiście olej powinien być nie tylko roślinny, ale musztardowy!

Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmarchew – 1 kgmielona gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki.mielone goździki – 1/2 łyżeczki.mielony kardamon – 1/2 łyżeczki.ostra czerwona papryka – 2 łyżeczki.sól – 2 łyżki. l.brązowy cukier muscovado – 1/2 szklankiolej musztardowy nierafinowany – 300 mlnasiona gorczycy – 4 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Marchew pokroić w dużą kostkę lub grube paski o długości 4–5 cm. Marchewkę zalać wrzącą wodą i blanszować przez 1 minutę. Odcedź wodę i susz marchewki przez 1 godzinę (można to zrobić na słońcu, można to zrobić w piekarniku nastawionym na niską temperaturę – około 60–100°C).

Krok 2

W misce wymieszaj gałkę muszkatołową, goździki, kardamon, pieprz, sól i cukier. Dodaj marchewkę i dobrze wymieszaj. Przełożyć do wysterylizowanego szklanego słoika.

Krok 3

Do małego rondla wlać olej, dodać nasiona gorczycy i postawić na średnim ogniu. Gdy olej zacznie dymić, zdejmij go z ognia i lekko ostudź przez 3-4 minuty. i wlać do słoika. Zamknij pokrywę.

Krok 4

Pozostaw słoik w świetle na 13–14 dni. Dobrze wstrząśnij słoiczkiem 2-3 razy dziennie. Marchewkę podawaj jako przystawkę lub jako dodatek do mięsa.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja