Do przepisu
Młoda kapusta gotowana po azjatycku jest dobra sama w sobie jako przystawka. Zalecamy jednak podawać z nim tłuste mięsa, np. wieprzowinę.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 2 godzinyGotowanieMarynowanieKuchnia azjatyckaKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 główka młodej kapusty2 gorące czerwone chilli1 duży pęczek kolendry z korzeniami4 cm świeżego korzenia imbiru8–10 liści limonki kaffir100 ml octu ryżowego lub białego wina40 g cukru2-gwiazdkowy anyż1 łyżka. l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kapustę pokroić w kwadraty o boku 3 cm, dodać sól i wymieszać rękoma.
Krok 2
Grubo posiekaj chili, łącznie z nasionami i błonami. Obierz i posiekaj imbir.
Krok 3
Odetnij łodygi i korzenie kolendry (liście zachowaj do podania) i dokładnie spłucz, aby usunąć piasek. Osuszyć i drobno posiekać. Rozerwij liście limonki na pół, usuwając środkową żyłkę.
Krok 4
Wszystkie składniki oprócz kapusty połączyć w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 1 minutę.
Krok 5
Wrzącą marynatą zalać kapustę i wymieszać. Ostudzić i wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać do tłustych mięs.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. Źródło: „Gastronomia” #ocet winny #kolendra #imbir #limonka kaffir #sałatki #gotowanie #marynowanie #papryczki chili #obiad #lunch #młoda kapustaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych