Pikantna grillowana kałamarnica z czosnkiem

Pikantna grillowana kałamarnica z czosnkiem

Mój magnes 09 listopada 2023 r4,80(5)Dodaj do ulubionychUdziałPikantna grillowana kałamarnica z czosnkiemPikantna grillowana kałamarnica z czosnkiemPikantna grillowana kałamarnica z czosnkiem Do przepisu

Pikantna grillowana kałamarnica z czosnkiem – „kebab” jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. A wszystko dlatego, że mięso kalmarów jest uważane za dietetyczne i dość pożywne. Po pierwsze zawiera dużo białka, po drugie, mięso to jest bogate w witaminy – B1, B2, B6, C, PP, E. I po trzecie: kalmary zawierają przydatne substancje i minerały, takie jak jod, selen, żelazo, potas, miedź , fosfor. Oprócz wzmocnienia układu odpornościowego regularne spożywanie kalmarów pomaga normalizować ciśnienie krwi, obniżać poziom cholesterolu i usuwać sole metali ciężkich z organizmu. Nie bez powodu te skorupiaki są obecne w wielu daniach kuchni śródziemnomorskiej. Kalmary są również bardzo popularne na Wschodzie. Nawiasem mówiąc, Japończycy wolą jeść je na surowo. Cóż, sugerujemy gotowanie pikantnych kalmarów z czosnkiem na grillu. I, co ważne, zajmie Ci to bardzo mało czasu – nie więcej niż pół godziny.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 202,82 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 38,37 g/5,05 g/4,89Na grillu, na grilluDanie głównePiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 duże tusze kalmarów1 ząbek czosnku3–4 gałązki pietruszki1 cytryna1 czerwona papryczka chilimielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozmroź kalmary, usuń chitynowy talerz i wnętrzności. Tusze zalać wrzącą wodą i natychmiast włożyć je do zimnej wody. Ostrożnie usuń skórę z zewnątrz i wewnątrz. Do tuszy włóż długą drewnianą łyżkę lub rączkę szpatułki. Za pomocą bardzo ostrego noża wykonuj na kałamarnicy poprzeczne nacięcia co 1 cm, a rączka łyżki nie pozwoli na całkowite przecięcie tuszy, a otrzymasz „akordeon”. Wyjmij łyżkę, opłucz kalmary i osusz papierowymi ręcznikami.

Krok 2

Przełóż czosnek przez prasę. Usuń nasiona z chili i drobno posiekaj strąk. Z połowy cytryny wyciśnij sok, resztę cytryny pokrój w plasterki. Do miski wlać oliwę, dodać sok z cytryny, czosnek, chili, sól i pieprz, wymieszać. Umieść kalmary w powstałej marynacie i kilkakrotnie obróć tusze. Pozostawić do marynowania na 10 minut.

Krok 3

Rozgrzej grill. Połóż kalmary na grillu i gotuj przez 2-3 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Posyp kalmary drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj na gorąco, z cząstkami cytryny i białym pieczywem.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 18,85 g (23,56% wartości dziennej) • tłuszcze 1,69 g (1,88%) • węglowodany 4,79 g (2,85%) • błonnik pokarmowy 0,31 g (1,03%) • kcal 114,06 (6,34%) • SFA 0,43 g (2,15%) • sód 440,96 mg (30,41%) • cukier ogółem 0,29 g (0,58 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja