Pikantna dynia w oleju

Pikantna dynia w oleju

gastronomia 22 czerwca 2013 r Do przepisu

Jak pewnie zauważyliście, uwielbiamy kuchnię indyjską. A kuchnia indyjska kocha ludzi. Indyjskie jedzenie jest zawsze w jakiś sposób zbilansowane, lekkie i… jak to mawiano w czasach sowieckiej gastronomii?… lekkostrawne i to jest to! Jest to również dla nas dość nieoczekiwane – i jest to zawsze mile widziane.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia indyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 4 dni przed podaniem1 kg dyni 8 łyżeczek. musztarda w proszku 2 łyżeczki. kurkuma 4 łyżeczki nasiona shamballi 4 łyżeczki. mielone chili 2 szklanki nierafinowanego oleju musztardowego 1 łyżka. l. sól gruboziarnista Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Dynię obierz z nasion i pokrój w plasterki wraz ze skórką. Włożyć do wrzącej wody na 10 minut. Umieścić na durszlaku, pozwolić wodzie spłynąć i ostudzić dynię.

Krok 2

W misce wymieszaj wszystkie składniki z oliwą i tą mieszanką natrzyj kawałki dyni. Dynię włóż do wysterylizowanego słoika, zamknij pokrywkę i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Codziennie delikatnie potrząsaj słoiczkiem. Dynia jest gotowa za 4 dni. Nie zalecamy zwijania go. Przechowywać w lodówce. Podawać jako przystawkę lub dodatek do ryżu i makaronu.

PRZY OKAZJI

Dynia nabierze bardzo ciekawego dodatkowego smaku, jeśli dodamy do niej plasterki pigwy lub ozimych jabłek. Pigwę należy umieścić w zakwaszonej wodzie i gotować nieco dłużej, około 20 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja