Pikalili, pikantne warzywa na mięso
gastronomia 12 grudnia 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI500 g kalafiora 200 g ogórków 200 g marchwi 200 g bardzo małej szalotki 2 główki czosnku 200 g cukru 600 ml octu jabłkowego lub białego wina olej roślinny 3 łyżki. l. mąka 2 łyżeczki. nasiona kolendry 1 łyżka. l. nasiona gorczycy 2 łyżki. l. musztarda w proszku 1 łyżeczka. kurkuma 1 łyżeczka. imbir w proszku gruboziarnista sól morska Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kapustę podzielić na kwiatostany, marchewkę obrać i pokroić w dużą, ale nie długą kostkę. Ogórki pokroić w tę samą kostkę. Obierz cebulę i czosnek, ale nie siekaj.
Krok 2
Warzywa posypać grubą solą, wymieszać i odstawić na 1 godzinę, aby odsączyć sok.
Krok 3
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj nasiona kolendry i gorczycy, smaż przez 30 sekund. Dodać pozostałe przyprawy i mąkę, smażyć, mieszając, przez 30 sekund.
Krok 4
Mieszając, stopniowo dodawaj 100 ml wody, aż powstanie pasta. Następnie nie przerywając mieszania, stopniowo wlewaj ocet i dodawaj cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści.
Krok 5
Przygotowane warzywa oprócz ogórków włóż do marynaty i zagotuj. Gotuj przez około 7 minut. Dodać ogórki, zagotować i zdjąć z ognia.
Krok 6
Przyprawy włóż do wysterylizowanych słoików, zamknij i zakręć. Przyprawa będzie gotowa za dwa dni.