pijana wiśnia
Luda 01 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przygotowanie do deserów, ciast. Jako kwaśną bazę można wykorzystać wiśnie, wtedy wino może być półsłodkie. Mam bardzo słodkie dojrzałe wiśnie, więc wino jest ściśle wytrawne i czerwone.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 15 minutSzybkowarDusząc się, marniejącKolacjaPustyImpreza, bufetUrodzinyNowy RokRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘWiśnia – 1 kgWino wytrawne czerwone – 1 lCukier granulowany – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Z wiśni usuwamy pestki, zalewamy winem, dodajemy cukier granulowany (można dodać przypraw do smaku). Dusić na małym ogniu przez około 15 minut. Zużyć natychmiast, gdy tylko ostygnie. Rosół można stosować jako 1) „impregnat” lub jako 2) samodzielny napój, dodatek do przypraw i podawanie z deserem „wiśniowym”.