Piersi z kurczaka 5 minut w bulionie

Piersi z kurczaka 5 minut w bulionie

Elena Bon 11 stycznia 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzPiersi z kurczaka 5 minut w bulionie Do przepisu

Dietetyczne, miękkie i soczyste – takie powinny być idealnie piersi z kurczaka. Według tego przepisu jest to całkiem wykonalne. Tak przygotowane mięso można jeść właśnie w ten sposób, z dowolnym dodatkiem lub wykorzystać do przygotowania sałatek, np. mojego popisowego „Oliviera” (jednak w tym drugim przypadku filet z kurczaka według przepisu z „Kurczaka Galaretka od Eleny Bon” (w końcu lepsza PS. Do przepisu potrzebna jest duża metalowa patelnia z grubym dnem).

Złożoność: łatwo Kalorie: 308,10 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 5 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 58,99 g/3,11 g/7,00GotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyPrzekąskaDanie główneWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJEschłodzony filet z piersi kurczaka bez skóry – 750-850 gmarchewka – 1 średnia (o wadze około 100-120 g)cebula – 1 średnia (o wadze około 90 g)czosnek – 2 średnie ząbkisól – 10 g lub do smakuczarny pieprz – 8-10 groszkówliść laurowy – 2 średnie Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Około 15-20 minut przed gotowaniem wyjmij filet z kurczaka z lodówki, aby go trochę podgrzać. Do metalowego rondelka o grubym dnie o pojemności około 3,5 litra wstawiamy 2 litry zimnej (najlepiej przefiltrowanej) wody i na średnim ogniu.

Krok 2

Umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój je w poprzek na 3-4 części. Obierz cebulę i czosnek, usuń podstawy z korzeniami i spłucz pod bieżącą wodą. Cebulę przekrój na pół. Przygotuj sól, ziarna pieprzu i liść laurowy.

Krok 3

Gdy woda na patelni zacznie wrzeć (pojawią się bąbelki), dodaj warzywa, ziarna pieprzu i sól.

Krok 4

Natychmiast wyjmij filet z kurczaka, opłucz go pod zimną bieżącą wodą i włóż na patelnię z warzywami. Woda musi całkowicie przykryć mięso.

Krok 5

W rondlu zagotować na dużym ogniu wodę, wrzucić do niej liście laurowe i gotować 3-4 minuty (w zależności od wielkości piersi), nie zmniejszając intensywności wrzenia, nie przykrywając patelni garnkiem. pokrywką i usuwając powstałą pianę łyżką durszlakową.

Krok 6

Po upływie określonego czasu wyłącz ogień pod patelnią, zamknij pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej do ogrzania (2-3 godziny).

Krok 7

Ciepły filet z kurczaka i bulion są już gotowe, można je podać lub pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia, a następnie odłożyć do chłodnego miejsca (w lodówce) do spożycia. Mięso z kurczaka podawaj jako drugie danie z wybranym dodatkiem, według uznania dodawaj do sałatek lub pokrój na małe kawałki w takiej ilości, jaką potrzebujesz, podawaj z powstałym bulionem i gotowaną marchewką (najlepiej wyrzucić najpierw cebula i czosnek). Podczas serwowania można także dodać do bulionu jajo kurze ugotowane na twardo (około 7 minut od ugotowania) i pokroić na kilka kawałków.

Krok 8

Pozostałe filety przechowuj w lodówce w temperaturze +5-6°C, w bulionie lub w szczelnie zamkniętym pojemniku bez bulionu, nie dłużej niż 2 dni.

UWAGA DO GOSPODARKI

W podobny sposób można również ugotować pierś z indyka, tyle że jeśli używamy dużego fileta, to najpierw dzielimy go na 3 części (o wadze około 250 g każda).

PRZYDATNE RADY

Wynik końcowy zależy w dużej mierze od użytego mięsa. Radzę brać je schłodzone i od zaufanego dostawcy (ponieważ obróbka cieplna mięsa w przepisie jest dość delikatna).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja