Pierogi z pestkami dyni
Vos Irina 17 kwietnia 2019 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Te domowe kluski warto podawać z kwaśną śmietaną, smażonym boczkiem lub roztopionym masłem.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 40 minutPustyWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEsurowe, obrane pestki dyni 0,5 filiżankimąka 2 szklankijajka 2 szt.żółtko 1 szt.masło 50 gsól i czarny pieprzbiały sezam do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zmiel pestki dyni z 0,5 szklanki mąki w robocie kuchennym na gładką masę. Dodać pozostałą mąkę, sól i ponownie ubić. Do dużej miski wlej 150 ml pitnej wody, jajka, żółtko i olej dyniowy. Mieszać. Dodać mieszaninę mąki i dobrze zagnieść ciasto.
Krok 2
Z ciasta rozwałkuj cienką kiełbasę o średnicy około 2 cm. Pokrój ją na kawałki o grubości 1 cm. W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę. Gotuj kluski partiami przez 3 minuty. każdą porcję. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody.
Krok 3
Rozpuść masło na dużej patelni i smaż gnocchi na złoty kolor, od 2 do 3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sezamem.