Do przepisu
Z tego samego wędzonego smalcu przyrządzamy skwarki i podajemy z knedlami.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 40 minutGotowanieMarynowanieGaszenieKuchnia ukraińskaKolacjaKolacjaPierogiDrugie danieDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI600 g ciasta na knedle/pierogi300 g świeżej białej kapusty200 g kiszonej kapusty50 g suszonych grzybów1 duża cebula50 g wędzonego smalcusól, świeżo zmielony czarny pieprzśmietana do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Grzyby zalać 2 szklankami ciepłej wody i odstawić na 1 godzinę. Następnie opłukać, napar przecedzić przez gazę do czystej patelni. Włóż tam grzyby, zagotuj, dodaj sól, gotuj, aż grzyby będą miękkie, około 10-15 minut. Następnie drobno posiekaj grzyby i zredukuj napar o połowę.
Krok 2
Drobno posiekaj, a następnie drobno posiekaj świeżą kapustę, usuwając łodygę. Obierz i posiekaj cebulę. Drobno posiekaj smalec, roztop tłuszcz, dodaj cebulę, smaż do miękkości, 5–7 minut. Dodać kapustę, zalać bulionem grzybowym, dusić na średnim ogniu przez 10 minut.
Krok 3
Kapustę kiszoną przepłucz zimną wodą, energicznie odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelnię ze świeżą kapustą dodać kapustę kiszoną i grzyby, wszystko razem dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę i odparuj cały płyn. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić nadzienie.
Krok 4
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 2 mm, za pomocą foremki lub szklanki wytnij koła o średnicy 5 cm, na środek każdego z nich nałóż łyżkę farszu, zlep brzegi tak, aby utworzyły półkole.
Krok 5
Lekko pociągając za brzeg ciasta, małymi zakładkami owiń ciasto nad brzegiem, tworząc warkocz. Gotową kluskę układamy na oprószonej mąką desce. Gotuj kluski partiami w dużej ilości osolonego wrzątku przez około 8 minut. po ugotowaniu. Podawać na gorąco ze śmietaną.