Pierogi Tortellini VS

Pierogi Tortellini VS

Pierogi Tortellini VS

Alla Odważna 15 lutego 2024 r

W lutym na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Tortellini. Czym te małe włoskie knedle różnią się od zwykłych rosyjskich pierogów – wyjaśnia szef kuchni restauracji Onest i Stork Mirko Dzago. A jednocześnie szef kuchni dzieli się sprawdzonymi przepisami na to popularne włoskie danie.

Pierogi Tortellini VS

Treść artykułu:

  • Trochę historii
  • Ciasto tortellini
  • Nadzienia tortellini
  • Tortellini z serem
  • Tortellini z mięsem i drobiem

Trochę historii

Obydwa kluski trafiły do ​​Rosji, a tortellini do Włoch z Chin. Marco Polo przywiózł ich na Półwysep Apeniński. Istota tych potraw jest taka sama – ciasto z nadzieniem w środku. Ale forma, składniki i metody przygotowania mogą być zupełnie inne. Nawet we Włoszech każdy region przygotowuje to danie inaczej.

Tortellini to małe knedle podawane w sosie lub bogatym bulionie. W Lombardii casunza ma kształt półksiężyca, a nadzienie wypełnia się mięsem i serem. Tortelloni to to samo tortellini, ale większe itp.

Ciasto tortellini

Ciasto na tortellini składa się tylko z dwóch składników: mąki i jajek, a nawet samych żółtek.
Ciasto na tortellini składa się tylko z dwóch składników: mąki i jajek, a nawet samych żółtek.

Choć ciasto na pierogi uchodzi za najprostsze – woda, mąka i jajka, to na tortellini jest jeszcze prostsze. Wystarczą tylko dwa składniki: mąka i jajka lub nawet żółtka. Mąkę należy pozyskiwać z miękkich odmian pszenicy. I stopniowo dodając jajka, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Jednak nadal można dodać do ciasta odrobinę wody – tak robią w południowych regionach Włoch.

Ciasto z żółtek wychodzi żółte, słoneczne i bardzo piękne. Jeśli chcesz, żeby tortellini było różowe, zielone lub pomarańczowe, dodaj szpinak, sok z buraków lub koncentrat pomidorowy.

Ciasto na tortellini należy rozwałkować bardzo cienko, dużo cienko niż na pierogi. Następnie ostrym nożem pokrój kwadraty o boku 3 cm, nałóż nadzienie na środek każdego i złóż obrabiany przedmiot w trójkąt, łącząc rogi tak, aby powstał pierścień lub pączek.

Nadzienia tortellini

Nadzienie może być bardzo różne. Ale o ile kluski zawierają surowe mięso mielone, o tyle tortellini zawiera już przygotowane składniki. We włoskich wioskach przyzwyczajono się do starannego traktowania jedzenia – wykorzystywano resztki mięsa, serów, warzyw itp., upieczone dzień wcześniej.

Tradycyjne nadzienie składa się z mortadeli, szynki parmeńskiej i parmezanu. Weź równe ilości mortadeli i szynki i przepuść przez maszynę do mięsa. Zetrzyj mniej więcej taką samą ilość parmezanu i dodaj do składników mięsnych. Spróbuj: nadzienie nie powinno być zbyt słone. Uformuj tortellini i gotuj je w bogatym bulionie mięsnym, aż będą miękkie. Podawać z bulionem, rozkładając tortellini do głębokich misek.

Tortellini z serem

Do tortellini z serem można użyć ricotty, mozzarelli, parmezanu
Do tortellini z serem można użyć ricotty, mozzarelli, parmezanu

Inną prostą i bardzo smaczną opcją nadzienia jest ricotta ze szpinakiem. Wybierz suchą i twardą ricottę. Jeśli jest w nim dużo wilgoci, po prostu przełóż go wcześniej na sito. Rozgrzewamy patelnię, doprawiamy oliwą czosnkiem (gdy zapach będzie mocny, wyrzucić ząbki czosnku) i szybko podsmażamy liście szpinaku. Do ricotty dodajemy szpinak i doprawiamy całość startym parmezanem i gałką muszkatołową. Tortellini ugotuj z ricottą w osolonej wodzie i podawaj z roztopionym masłem, szałwią i szafranem oraz tartym parmezanem.

Inną opcją nadzienia serowego jest ricotta z serem mozzarella. W tym przypadku mozzarellę pokroić w kostkę, wymieszać z ricottą, dodać tymianek i suszone pomidory. Sos trzeba też przygotować wcześniej – na oliwie podsmażyć czosnek, polać salsą pomidorową, dodać pokrojonego w kostkę pieczonego bakłażana, bazylię i pomidorki cherry i wszystko razem podgrzać. A przed podaniem włóż tortellini serowe do sosu.

Tortellini z mięsem i drobiem

Wołowina, cielęcina czy jagnięcina to doskonałe nadzienia mięsne do tortellini.
Wołowina, cielęcina czy jagnięcina to doskonałe nadzienia mięsne do tortellini.

A jeśli zostanie Ci mięso, np. jagnięcina, które ugotowałeś dzień wcześniej, możesz następnego dnia wykorzystać je do tortellini. Stanowi pożywne danie zimowe. Upiecz mięso w piekarniku z cebulą, marchewką, selerem i innymi warzywami. Wszystkie składniki koniecznie skrop obficie oliwą i posyp suszonym rozmarynem. I gotuj długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości, a wszystkie smaki i aromaty się wymieszają. Dodaj trochę wody, aby uzyskać sos przypominający demi-glace. Następnie mięso rozebrać na włókna, pokroić na kawałki, dodać duszone warzywa i wymieszać. Napełnij tortellini i podawaj, polewając całość pozostałym sosem.

Inną opcją jest tortellini z kurczakiem. Przełóż filet z uda ze skórą przez maszynę do mięsa. Nigdy nie wyrzucaj skóry; bez niej Twoje danie okaże się suche i pozbawione smaku. Marchew, cebulę i seler drobno posiekać i podsmażyć, dodając rozmaryn – dodadzą nadzieniu smaku umami. Połącz surowego kurczaka z gotowanymi warzywami i wymieszaj. Napełnij mielone tortellini i zagotuj. Podawać z bulionem z kurczaka.

Generalnie tortellini to danie bardzo zmienne. Z nadzieniami możesz eksperymentować ile chcesz. Mirko robił te kluski z kawiorem z bakłażana, soczewicą i boczkiem, a nawet ziemniakami i zawsze wychodziły bardzo smaczne.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pierogi #kuchnia włoskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja