Pierniki kremowo-miodowe w polewie cukrowej

Pierniki kremowo-miodowe w polewie cukrowej, zachodnikPierniki kremowo-miodowe w polewie cukrowejPierniki kremowo-miodowe w polewie cukrowej, zachodnik Do przepisu

Pierniczki kremowo-miodowe w polewie cukrowej można przygotować na Święta Bożego Narodzenia lub tak po prostu, bez specjalnego powodu, gdy mamy ochotę na coś słodkiego do herbaty. Swoją drogą ciekawe, że podczas Wielkiej Wojny Ojczyźnianej takie wypieki cieszyły się ogromną popularnością. Drożdży wtedy było mało, ale ciasto piernikowe tego nie wymagało. Poza tym można go było przechowywać niesamowicie długo, niemal latami, nie tylko nie tracąc swoich właściwości smakowych, ale wręcz je poprawiając. Poniższy przepis na pierniki kremowe został zaczerpnięty z książki kucharskiej z 1943 roku i dostosowany do współczesnych warunków. Przetestowaliśmy to w praktyce i śmiało deklarujemy, że pozwala uzyskać wspaniały przysmak, który z pewnością docenią Twoi bliscy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 308,25 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina Używany: 3,50 g/4,32 g/64,12PiekarnikKuchnia rosyjskaKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPiekarniaSzkliwoDeserPiernikWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJI600 g mąki, najlepiej I gatunku150 g cukru250 g miodu60 g ghee0,3 łyżeczki mielone goździki0,5 łyżeczki mielony cynamon10 ml soku z cytryny6 g proszku do pieczeniasólDo glazury:250 g cukru10 ml soku z cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przetestować pierniki w kąpieli wodnej, należy zagotować mieszaninę 130 ml wody pitnej, cukru i miodu. Dodaj olej i trochę soli. Podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 80–85°C.

Krok 2

Do dużej miski przesiej mąkę i przyprawy. Dodaj gorące liście herbaty, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodne, lepkie ciasto o temperaturze 60–65 °C. Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Przechowywać w lodówce przez 3 dni lub dłużej. Z biegiem czasu ciasto stanie się bardziej miękkie.

Krok 3

Rozwałkować na warstwę o grubości 11–13 mm i za pomocą okrągłych foremek (o średnicy nie większej niż 6 cm) wycinać pierniki. Przyszłe pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220–230°C przez 8–12 minut.

Krok 4

Aby przygotować lukier, w rondelku wymieszaj cukier i 110 ml wody. Syrop zagotować i gotować do temperatury 107–108°C. Na samym końcu dodać sok z cytryny. Trzymaj się ciepło.

Krok 5

Jeszcze ciepłe pierniki przekładamy porcjami do małej, wysokiej miski i zalewamy je ciepłą glazurą. Delikatnie wymieszaj je ze sobą rękami, pocierając o siebie, aż całkowicie się zeszklą. Dlatego pokryj wszystkie pierniki lukrem. Przenieś pierniki na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły. Glazura powinna stwardnieć.

PRZYDATNE RADY

Pierniki kremowe można przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. W takich warunkach produkty przez długi czas pozostają miękkie i bardzo smaczne.

PRZY OKAZJI

Polewa cukrowa do pierników nie będzie biała, jak jesteśmy przyzwyczajeni, ale przezroczysta. Jeśli chcesz wersję bardziej znaną, przygotuj ją według innego przepisu (na przykład z białek, cukru pudru i soku z cytryny). Możesz też ugotować syrop (patrz krok 4), aż utworzy miękką kulkę, a następnie ubijaj go na lodzie, aż uzyskasz biały fondant.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja