Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 2 godzinyPiekarnikPieczenieKuchnia indyjskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 4 PORCJI800 g filetu z łososia ze skórą2 cm świeży korzeń imbiru4 duże ząbki czosnkusok z połowy cytryny125 g gęstego jogurtu naturalnego1 łyżka. l. z dużą ilością koncentratu pomidorowego0,3 łyżeczki czerwona ostra papryka1,5 łyżeczki mielona kurkuma0,5 łyżeczki każdy kolendra i kmineksólolej roślinnyryż do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj imbir, czosnek, sok z cytryny, kminek, kolendrę, czerwoną paprykę, kurkumę i sól. Dodaj koncentrat pomidorowy i jogurt, mieszaj, aż masa będzie gładka.
Krok 2
Usuń łuski z filetów rybnych i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Rybę pokroić na 4-6 kawałków. Wykonaj kilka ukośnych nacięć na skórze.
Krok 3
Filet natrzeć marynatą, dokładnie smarując ją ze wszystkich stron, zwłaszcza nacięcia od środka. Przykryć folią i marynować w lodówce przez 2-3 godziny.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180°C z włączonym grillem (lub 200°C bez grilla). Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Kawałki ryby układamy w pewnej odległości od siebie, skórą do góry. Wlać olej roślinny i wstawić do piekarnika pod grillem na 8 minut.
Krok 5
Obróć rybę na drugą stronę, skrop większą ilością oleju i ponownie włóż na grill na 5 minut. Podawaj rybę na gorąco z ryżem.