Pieczony łosoś z imbirem i kurkumą

Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 2 godzinyPiekarnikPieczenieKuchnia indyjskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 4 PORCJI800 g filetu z łososia ze skórą2 cm świeży korzeń imbiru4 duże ząbki czosnkusok z połowy cytryny125 g gęstego jogurtu naturalnego1 łyżka. l. z dużą ilością koncentratu pomidorowego0,3 łyżeczki czerwona ostra papryka1,5 łyżeczki mielona kurkuma0,5 łyżeczki każdy kolendra i kmineksólolej roślinnyryż do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj imbir, czosnek, sok z cytryny, kminek, kolendrę, czerwoną paprykę, kurkumę i sól. Dodaj koncentrat pomidorowy i jogurt, mieszaj, aż masa będzie gładka.

Krok 2

Usuń łuski z filetów rybnych i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Rybę pokroić na 4-6 kawałków. Wykonaj kilka ukośnych nacięć na skórze.

Krok 3

Filet natrzeć marynatą, dokładnie smarując ją ze wszystkich stron, zwłaszcza nacięcia od środka. Przykryć folią i marynować w lodówce przez 2-3 godziny.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C z włączonym grillem (lub 200°C bez grilla). Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Kawałki ryby układamy w pewnej odległości od siebie, skórą do góry. Wlać olej roślinny i wstawić do piekarnika pod grillem na 8 minut.

Krok 5

Obróć rybę na drugą stronę, skrop większą ilością oleju i ponownie włóż na grill na 5 minut. Podawaj rybę na gorąco z ryżem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja