Do przepisu
Do kurczaka ugotuj aromatyczny ryż basmati długoziarnisty, dodając na samym początku smażenia łyżkę masła i kroplę adjiki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 784,39 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 2 godziny Używany: 65,32 g/55,39 g/8,77PiekarnikPieczenieMarynowanieChłodzenieKolacjaAdżikaDrugie danieDanie główneZsiadłe mlekoTabaka z kurczakaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 duży kurczak brojler o wadze 2–2,3 kg400 g zsiadłego mleka2 grube pory2 ząbki czosnku1–3 łyżki. l. Abchaska adżykasólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń nadmiar tłuszczu z kurczaka z szyi i ogona. Kurczaka nakłuć widelcem, osuszyć, natrzeć solą (niewielka ilość – solona adjika) i pieprzem.
Krok 2
Przełóż czosnek przez prasę, wymieszaj z jogurtem i adżyką do smaku.
Krok 3
Kurczaka włóż do torebki Ziploc, zalej marynatą, wypuść powietrze i zamknij torebkę. Dokładnie obtocz kurczaka w marynacie i marynuj do 2 godzin w temperaturze pokojowej lub do 24 godzin w lodówce.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż blachę do pieczenia lub blachę do pieczenia pergaminem. Łodygi pora (biała część + 5-6 cm zielona) przekrój wzdłuż na pół i sprawdź, czy nie ma piasku; jeśli jest, dokładnie spłucz. Połóż por na środku patelni, przecięciem do dołu.
Krok 5
Kurczaka otrząśnij z marynaty, zawiąż nogi i skrzydełka i ułóż je piersią do dołu na porze. Piec przez 1 godzinę.
Krok 6
Odwróć kurczaka na drugą stronę i piecz przez kolejne 40 do 60 minut, w zależności od wagi. Odstawiamy na 10 minut na talerz. i podawać z porami.