Do przepisu
Pieczony kurczak nigdy nie może się nie udać. Zarówno w dni powszednie, jak i w święta sprawia radość zgromadzonym przy stole. A ciekawe wypełnienia pozwalają za każdym razem spojrzeć na to w nowy sposób.
Złożoność: łatwo Kalorie: 537,99 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 12 godz Używany: 40,47 g/38,80 g/6,98PiekarnikPieczenieChłodzenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneMenu dla dzieci23 lutegoUrodzinyŚwięto dzieciKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1 kurczak o masie 2–2,5 kg1,5 łyżki. l. niejodowana gruboziarnista sól morska1,5 łyżki. l.brązowy cukier40 g świeżego czosnku2 łyżki l. czarne ziarna pieprzuroztopione masło40 g świeżego imbiru1,5 łyżki groszku ziela angielskiego Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umieść kurczaka na patelni tak, aby zmieścił się w całości i zostało jeszcze miejsce. Wlać tyle wody, aby przykryła kurczaka o kilka centymetrów. Odlej wodę i odmierz jej ilość.
Krok 2
Przygotuj solenadę (marynatę): na każdy litr wody weź 1,5 łyżki. l. sól i cukier, rozpuść je. Dodać drobno posiekany imbir i czosnek oraz lekko zmiażdżone ziarna pieprzu. Zanurz kurczaka w solance, dociskając obciążnikiem. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Krok 3
Wytrzyj kurczaka do sucha, zwiąż nogi i złóż skrzydełka pod pachami. W brzuszku umieść wybrane nadzienie, zabezpiecz wykałaczkami lub zszyj. Posmaruj ptaka olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 140°C, piersią do dołu, przez 1 godzinę, smarując masłem.
Krok 4
Obróć kurczaka na drugą stronę, posmaruj go pozostałym farszem, zwiększ temperaturę do 180°C, piecz, posmarowując olejem, przez 40–50 minut, aż temperatura wewnętrzna udka wyniesie 70°C. Przed podaniem odstaw pod folię na 10 minut.
PRZYDATNE RADY
Jeśli wstępnie zamarynujesz kurczaka w soku z marynaty, stanie się bardziej soczysty i delikatny w smaku.
PRZY OKAZJI
Dodatki do pieczonego kurczaka:
Suszone morele + rodzynki + suszone śliwki + gotowany ryż długoziarnisty + kminek Kawałki pigwy + plasterki mandarynki ze skórką + czerwona cebula + mieszanka gotowanego ryżu Chleb smażony w kostce + wątróbka indycza + smażona cebula i czosnek + smażone jabłka Kawałki jabłek + kawałki pomarańczy ze skórką + świeża żurawina + rozmaryn Gotowana komosa ryżowa + suszona żurawina + orzechy włoskie + imbir Suszone morele + rodzynki + śliwki + ryż długoziarnisty gotowany do połowy ugotowanego + kminek
Przy okazji
Przygotuj magiczną marynatę do złocistobrązowego kurczaka na sylwestrowy stół na bazie oliwy z oliwek i pomarańczy. Idealnie nadaje się do tego oliwa z oliwek Borges Classic, ponieważ ta specjalna mieszanka rafinowanych i nierafinowanych oliw z oliwek zachowuje smak i zalety oliwek w temperaturach do 220°C.
Borges ()
Składniki:
2 pomarańcze
2 łyżki l. ocet balsamiczny Borgesa Modena
2 łyżki l. oliwa z oliwek Borgesa Klasyczny