Pieczony kawior z bakłażana
Olga Stikhareva 10 sierpnia 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pieczony kawior z bakłażana to nie tylko warzywna przystawka, ale prawdziwe kulinarne arcydzieło, którego niezależnie od tego, ile przygotujesz, to i tak nie wystarczy. Jaki jest sekret sukcesu? Faktem jest, że kawior ten jest przygotowywany w stylu odeskim, czyli zgodnie z przepisem „małe niebieskie” są wstępnie pieczone w piekarniku. Technika ta nadaje smakowi bakłażana szczególną głębię i wyrazistość, co wyróżnia taki kawior spośród innych. Pieczenie zagęszcza także konsystencję „bluesa”, dzięki czemu konsystencja kawioru okazuje się przyjemnie gęsta, dobrze trzyma się widelca czy kromek chleba tostowanego w tosterze.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 282,86 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 1 godz. 10 min Używany: 3,90 g/20,05 g/21,15KonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 5 PORCJIbakłażany – 1 kgcebula – 400 golej roślinny – 100 mlpasta pomidorowa – 50 gczosnek – 2 duże ząbkisól – 1 łyżeczka.cukier – 1 łyżeczka.ocet jabłkowy – 1 łyżeczka.świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki i pokrywki na bakłażany. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Krok 2
Przygotuj bakłażany. Umyj je i osusz ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 230–240°C. Bakłażany ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec 30–40 minut (w zależności od wielkości owoców).
Krok 3
Upieczone bakłażany przełożyć z blachy na blachę, zamknąć i owinąć grubym ręcznikiem lub kocem. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Bakłażany ułożyć na desce i lekko ostudzić. Obierz ze skóry. Posiekaj miąższ bakłażana dużym nożem, tak aby pozostały bardzo małe kawałki.
Krok 5
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Do rondla lub głębokiej patelni z grubym dnem wlać olej roślinny. Dodać cebulę i smażyć mieszając na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 6
Dodaj koncentrat pomidorowy do cebuli. Dusić, mieszając, przez 5–7 minut. Dodaj posiekany bakłażan. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu.
Krok 7
Doprawić solą i pieprzem. Doprawić cukrem. Czosnek obrać i przepuścić przez prasę bezpośrednio do pojemnika z bakłażanami. Wlać ocet jabłkowy. Dusić pod przykryciem przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8
Zdejmij rondelek lub głęboką patelnię z kawiorem z bakłażana z ognia. Umieść go w wysterylizowanych słoikach. Zwiń pokrywki i odwróć je na złożony ręcznik.
Krok 9
Pozwól upieczonemu kawiorowi z bakłażana całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Słoików i ich zawartości nie należy sterylizować. Przechowuj kawior w lodówce.
PRZYDATNE RADY
Upieczony kawior z bakłażana umieść w małych słoikach o pojemności nie większej niż 500 ml: w tej objętości zostanie zjedzony za kilka dni i nie będzie miał czasu na zepsucie.
PRZY OKAZJI
Do tego pieczonego kawioru z bakłażana najlepiej dodać ocet jabłkowy. Doskonale chroni potrawę przed zepsuciem i nadaje jej szczególnie delikatny smak.