Pieczony kawior dyniowy z orzeszkami ziemnymi
Tatiana M. 18 października 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Bardzo smaczny i zdrowy kawior z pieczonych warzyw, głównie dyni, z pikantnym aromatem sosu sojowego i lekką nutą orzeszków ziemnych! Moja wersja kawioru jest ostra, uwielbiam wszystko, co ostre, ale można go ugotować bez strąka chili, dodając paprykę według własnego uznania!
Złożoność: łatwo Porcje: 1PiekarnikPieczenieKonserwowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘdynia (nieobrana) – 900 gmarchewki (duże) – 2 szt.cebula – 1 szt.pomidor (twardy, mięsisty) – 3 szt.papryczka chili (strąk, nie duża) – 1 szt.orzeszki ziemne (kruszone) – 2 łyżki. l.słodka papryka (mielona) – 1 łyżka. l.czosnek w proszku – 1 łyżka. l.sos sojowy – 3 łyżki. l.olej roślinny (TM Altero) – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mam taką małą dynię o wadze 900 g Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w drobną kostkę i układamy na natłuszczonej blasze.
Krok 2
Dodaj posiekaną marchewkę, cebulę, pomidory i chili (zamiast strąka chili, jeśli nie lubisz ostrego, możesz dodać zmiażdżone ziele angielskie lub dodać odrobinę pieprzu, który zwykle dodajesz podczas gotowania).
Krok 3
Warzywa posypać papryką, czosnkiem i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, skropić oliwą. Wszystko wymieszaj i rozprowadź cienką warstwą na blasze do pieczenia. Gotuj w temperaturze 160 stopni – 30 minut. (aż warzywa będą miękkie). Zdejmij blachę do pieczenia, polej warzywa sosem sojowym i wymieszaj.
Krok 4
Gotowy kawior przełożyć do słoików i schłodzić w lodówce.
PRZYDATNE RADY
Aby zachować go na zimę, zaleca się wysterylizowanie słoików, przykrytych pokrywką, wraz z kawiorem, a następnie zwinięcie ich.