Do przepisu
Kalafior najlepiej zapiekać z czymś – masłem, przyprawami lub sosem. W tym przepisie na pieczony kalafior znajdziesz wszystko – oliwę z oliwek, przyprawy, sos rybny, a nawet proszek ryżowy.
Złożoność: łatwo Porcje: 6PiekarnikPrażeniePieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 kg kalafiora3 łyżki oliwa z oliwek3 zielone tajskie chilli3 cm drobno posiekana trawa cytrynowa, bez twardych warstw zewnętrznych4 liście limonki kaffir¼ szklanki sosu rybnego¼ szklanki soku z limonki¼ lepkiego ryżu5 cebul2 szklanki posiekanych pędów grochu (wąsy)1 szklanka posiekanej kolendry1 szklanka posiekanej miętysól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 210 C. Kalafiora z masłem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 35-45 minut. Niech lekko ostygnie.
Krok 2
Pokrój na małe kawałki. Przełożyć do dużej miski i dodać chilli, trawę cytrynową, liście limonki kaffir, sos rybny i sok z limonki. Dobrze wymieszaj.
Krok 3
Ryż włóż na średnią patelnię i smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez 10-15 minut. Następnie zmielić w młynie.
Krok 4
Cebula, pędy grochu, kolendra, mięta i 2 łyżeczki. Do kalafiora dodać prażony ryż w proszku, doprawić solą do smaku.