Pieczony batat z serem i awokado
Mój magnes 07 grudnia 2023 r(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pieczone bataty z serem i awokado to niezwykła ciepła przekąska. Może pełnić zarówno funkcję przystawki, jak i samodzielnego dania. Bataty pieczone w piekarniku z oliwą nabiorą karmelowych nut, które będą dobrze komponować się z sokiem z limonki, pestkami dyni, sosem pesto i wędzonym serem suluguni. Pieczenie batatów w folii sprawi, że warzywo upiecze się szybciej i nie straci smaku. A połączenie batata i awokado zapewne Cię zaskoczy – nie jest to najbardziej klasyczne połączenie składników.
Złożoność: łatwo Kalorie: 383,36 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 50 minut Używany: 10,56 g/27,29 g/24,23PiekarnikPrażeniePieczenieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJISłodki ziemniak – 4 bulwyawokado – 2 szt.wędzone suluguni – 150 glimonka – 1–2 szt.pestki dyni – 1 garśćsos pesto – 100 goliwa z oliwek do smażeniasólpieprz czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Bataty dokładnie myjemy szczoteczką i kroimy w trójkątne plasterki, jak ziemniaki wiejskie. Wlać oliwę, sól i pieprz, zawinąć w folię i piec w piekarniku przez 40 minut, batat powinien stać się miękki.
Krok 2
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Krok 3
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w 1 cm kostkę. Wymieszaj z sokiem z połowy limonki.
Krok 4
Ser pokruszyć lub pokroić na drobne kawałki, wymieszać z awokado.
Krok 5
Na talerzu ułóż plasterki batatów, posyp je serem i posyp pestkami dyni. Dodaj odrobinę pesto lub adjiki na wierzch. Podawać z pokrojoną w plasterki limonką.
UWAGA DO GOSPODARKI
To danie nadaje się również dla wegetarian, jeśli wędzone suluguni zastąpisz tofu lub całkowicie porzucisz ser.
PRZYDATNE RADY
Bataty można pokroić w plastry, paski, a nawet w dużą kostkę – w tym daniu każdy kawałek będzie dobry. W ten sam sposób możesz ugotować dynię.
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 4,50 g (5,63% ZDS)
• tłuszcze 11,16 g (12,40%)
• węglowodany 18,96 g (11,29%)
• kcal 187,89 (10,44%)
• sód 258,27 mg (17,81%)
• cukier ogółem 0,57 g (1,14%)
• NNKT 2,51 g (12,55%)
• błonnik pokarmowy 4,51 g (15,03%)