Pieczone Ziemniaki Z Krewetkami, Cytryną I Miętą

Do przepisu

Do ziemniaków można przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej z jabłkami lub gruszkami neshi, doprawioną tartym imbirem, siekaną miętą i sosem teriyaki.

Złożoność: łatwo Kalorie: 405,97 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 25,90 g/17,56 g/34,23PiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 kg ziemniaków500–600 g surowych krewetek tygrysich1 duża cytryna1 mały pęczek miętyoliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniasól, świeżo zmielony czarny pieprzświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Usuń skorupy z krewetek i wytnij czarną żyłkę jelitową na środku grzbietu. Krewetki doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i odstawiamy.

Krok 2

Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą, posolić i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor, około 25 minut.

Krok 3

Cytrynę dokładnie umyj pędzelkiem, osusz, usuń skórkę na drobnej tarce, wyciśnij sok z cytryny. Sok i skórkę wymieszać z 50 ml oliwy z oliwek.

Krok 4

Z mięty usuń łodygi, ułóż liście, zwiń i pokrój w cienkie plasterki. Powstałą słomę pokrój poprzecznie na 3–4 kawałki. Dodaj posiekaną miętę do olejku cytrynowego. Krewetki ułożyć na ziemniakach, polać wszystko mieszanką miętowo-cytrynowo-maślaną i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja