Do przepisu
Jeśli jesz świąteczne śniadanie, udekoruj jajko w koszulce łyżką kawioru czerwonego lub szczupakowego – jest smaczne i piękne!
Złożoność: łatwo Kalorie: 381,73 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 9,57 g/26,75 g/24,89PiekarnikMikrofalowyGotowaniePieczenieŚniadanieKolacjaDrugie danieDanie główneJajko sadzoneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 duże ziemniaki do pieczenia4 duże jaja C0100 g masła + trochę więcej do wysmarowaniawędzona paprykasólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziemniaki upiec wcześniej, wieczorem: ziemniaki umyć pędzelkiem, zawinąć w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec do miękkości, od 40 do 60 minut.
Krok 2
Rano wyjąć z folii, przeciąć w poprzek mniej więcej do połowy, ścisnąć boki tak, aby miąższ lekko się wycisnął i podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Krok 3
Na jajka sadzone przygotuj 4 kawałki folii spożywczej (można użyć rękawów do pieczenia) o wymiarach 30×40 cm. Środek każdego kawałka posmaruj masłem i dodaj odrobinę soli.
Krok 4
Przygotowany kawałek folii włóż do miski olejem do góry, ostrożnie wbij do niego jajko, aby nie uszkodzić żółtka, a końce folii zawiąż woreczkiem.
Krok 5
Zagotuj wodę w rondlu, zanurz przygotowane jajka w folii, gotuj na małym ogniu przez 4 minuty.
Krok 6
W rondelku roztapiamy masło, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Ułożyć ziemniaki, na ziemniaki wbić jajko, zalać olejem.