Do przepisu
5 przypraw to jedna z najbardziej znanych przypraw chińskich, bez której nie da się przyrządzić kaczki po pekińsku i wielu innych dań mięsnych, np. żeberek wieprzowych. Nawiasem mówiąc, możesz ugotować żeberka jagnięce lub tłuste wołowe, używając dokładnie tego samego przepisu.
Złożoność: przeciętny Porcje: 8PrażenieMarynowanieGaszenieKuchnia chińskaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI2 kg tłustych żeberek wieprzowych o długości 10 cm50 ml sosu sojowego50 ml wina ryżowego30 ml octu z czarnego ryżu1 łyżka. l. ciemny olej sezamowyolej do głębokiego smażeniaDla pięciu przypraw:1 łyżeczka zmielone nasiona kopru włoskiego2 łyżeczki mielone goździki2 łyżeczki mielony cynamon3 łyżeczki mielony anyż gwiazdkowaty4 łyżeczki mielony pieprz syczuańskiDo sosu:2 łyżki l. Mieszanka pięciu przypraw6 ząbków czosnku1 pęczek zielonej cebuliskórka z 2 pomarańczy150 ml octu z czarnego ryżu30 ml sosu sojowego2 łyżki l. Sahara Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku Five Spice zmiksuj wszystkie przyprawy w młynku do kawy na gładką masę.
Krok 2
Pokrój żeberka pojedynczo. Na marynatę wymieszać sos sojowy, wino, ocet i olej, do tej mieszanki dodać żeberka, dokładnie wymieszać, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Krok 3
W dużym woku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 160°C. Zmniejsz temperaturę do średnio-niskiej. Żeberka kładziemy porcjami na oleju i smażymy, aż się zarumienią ze wszystkich stron. Każdą gotową porcję układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Gdy wszystkie żeberka będą już gotowe, z woka wylewamy oliwę i przygotowujemy sos: rozgniatamy, obieramy i drobno siekamy czosnek. Cebulę zieloną pokroić w bardzo cienkie plasterki, wrzucić do woka wraz z czosnkiem, zalać octem, dodać sos sojowy, posiekaną skórkę, Five Spice i cukier. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do niskiego.
Krok 5
Dodaj żeberka do sosu. Gotuj bez przykrycia, mieszając i jeśli to konieczne, dodając trochę wody, jeśli cały płyn odparuje, około 30 minut. Podawać na gorąco.