Pieczone warzywa w sosie pomidorowym

Pieczone warzywa w sosie pomidorowym

Elena Niekrasowa 24 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzPieczone warzywa w sosie pomidorowym Do przepisu

Wybór warzyw zależy od Twojego gustu. Cukinia, bakłażan, fasola – wszystko wystarczy.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 212,42 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 40 minut Używany: 4,24 g/13,30 g/19.02MikserRobot kuchennyKonserwowanieDusząc się, marniejącKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 bakłażan1 mała cukinia2 czerwone papryki2 średnie cebule3 łyżki. l. oliwa z oliwek3-4 ząbki czosnkuszczypta kminku (jeera)szczypta suszonego oreganoszczypta mielonej kolendry2 łyżki l. pasta pomidorowa4 średnie pomidory1 pęczek zieleninysólpieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Bakłażana i cukinię przekrój na pół, lekko posyp solą i posmaruj oliwą z oliwek. Cukinię, bakłażana i paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż będą miękkie. Czosnek zawiń w folię, skrop oliwą i również włóż do piekarnika razem z warzywami. Po 20 minutach usuń czosnek i wyciśnij miąższ ze skórki.

Krok 2

Wyjmij warzywa z piekarnika, włóż do torby i pozostaw do ostygnięcia. Będą lekko mokre. Obierz bakłażana; cukinię możesz zostawić ze skórką, jeśli jest młoda. Usuń łodygę, nasiona i skórkę z papryki. Posiekaj miąższ pieczonych warzyw.

Krok 3

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na rozgrzany olej dodać kminek, oregano i kolendrę, po minucie dodać cebulę i czosnek. Smaż przez 3-4 minuty.

Krok 4

Pomidory umyć i sparzyć, zdjąć skórkę i zmiksować w blenderze na gładką masę.

Krok 5

Na patelnię z cebulą włóż koncentrat pomidorowy i pomidory. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól do smaku, dodaj posiekane warzywa i miąższ czosnkowy. Dusić przez 10 minut. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Posyp danie ziołami i podawaj na gorąco.

Krok 6

Jeśli mamy zamiar przechowywać tę mieszankę warzywną na zimę, to podczas pieczenia warzyw sterylizujemy słoiki. Słoiki powinny być już wysterylizowane pod koniec gotowania. Warzywa wkładamy do słoików i od razu zwijamy. Nie trzeba go odwracać, ale należy go owinąć, aż całkowicie ostygnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja