Pieczone bakłażany marynowane z papryką i czerwoną cebulą

Pieczone bakłażany marynowane z papryką i czerwoną cebulą

Pieczone bakłażany marynowane z papryką i czerwoną cebulą Do przepisu

Podawać paprykę do dań z białych ryb lub po prostu do ryb.

Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1 kg małych bakłażanów 1 kg słodkiej sezonowej papryki 500 g czerwonej cebuli 2 główki czosnku 100 ml czerwonego octu winnego 100 ml oleju roślinnego 1,5 łyżki. l. cukier 2,5 łyżki. l. sól gruboziarnista niejodowana Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bakłażany pokroić wzdłuż na warstwy o grubości 2 cm. Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona, szypułki i przegrody. Cebulę obrać, pokroić w plasterki o grubości 2 cm. Czosnek obrać.

Krok 2

Przygotowane warzywa ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wlać olej roślinny. Piec przez 20 minut.

Krok 3

Upieczone warzywa pokroić na duże kawałki, które można wygodnie umieścić w słoiku. Ocet, sól i cukier wymieszać, doprawić warzywa, wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować w nisko wrzącej wodzie przez 15 minut. Zamknij, odwróć, fajnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja