Pieczona wołowina z musztardą
gastronomia 20 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Pieczona wołowina z musztardą to bardzo smaczne i niskokaloryczne drugie danie. Gotując mięso w folii, przy niewielkim wysiłku osiągniesz doskonały wynik – wołowina okazuje się soczysta i miękka, równomiernie pokryta złotą skórką. Najlepsze części do pieczenia w piekarniku to łopatka, szyjka, gruby brzeg lub polędwica. Do marynaty nadaje się każda musztarda, jednak my polecamy musztardę ziarnistą – ma ona najdelikatniejszy smak. Jeśli chcesz, do mieszanki marynaty możesz dodać drobno posiekane igły rozmarynu lub świeże liście tymianku, a także dodać pikanterii potrawie, posypując mięso szczyptą płatków chili.
Złożoność: łatwo Kalorie: 352,29 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 2 godz. 10 min Używany: 25,95 g/25,29 g/5,31PiekarnikPieczenieKuchnia rosyjskaKolacjaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIwołowina bez kości – 800 gczosnek – 3 ząbkimusztarda – 2 łyżki. l.sok z cytryny – 1 łyżka. l.miód – 1 łyżka. l.oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.suszone zioła włoskie – 1 łyżeczka.sól – ½ łyżeczki.świeżo zmielony czarny pieprz – ¼ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dokładnie osusz wołowinę ręcznikami papierowymi. Obierz ząbki czosnku i każdy przekrój wzdłuż na 2-4 części. Wąskim nożem wykonaj głębokie nakłucia w mięsie i napełnij je kawałkami czosnku.
Krok 2
Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj oliwę z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Dodać sól, mielony czarny pieprz i suszone zioła włoskie. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3
Jeśli chcesz, żeby marynata była ostra, użyj musztardy rosyjskiej i miodu gryczanego z wyraźną goryczką. A przed pieczeniem posyp mięso niewielką ilością płatków chili lub ostrej papryki.
Krok 4
Aby uzyskać łagodniejszy smak marynaty, zmieszaj musztardę Dijon z miodem kwiatowym i pomiń sok z cytryny. Posyp mięso listkami świeżego tymianku i mielonym białym lub różowym pieprzem.
Krok 5
Przygotowaną marynatą nasmaruj mięso ze wszystkich stron. Wytnij duży arkusz folii i połóż go na powierzchni roboczej. Mięso ułożyć na folii i szczelnie owinąć.
Krok 6
Aby zapobiec wyciekaniu soku z opakowania podczas pieczenia, należy zagiąć brzegi folii do góry. Mięso włóż do dużej miski i wstaw do lodówki na 2-4 godziny. Mięso można marynować dłużej, można je przechowywać w lodówce do 24 godzin.
Krok 7
Zamiast folii mięso można zawinąć w papier do pieczenia lub ułożyć w rękawie do pieczenia. Wszystkie te opcje są równoważne, wybierz tę, która wydaje Ci się najwygodniejsza.
Krok 8
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Umieść ruszt na środkowej półce piekarnika i umieść żaroodporną patelnię o wymiarach 24×30 cm. Naczynie może być metalowe, szklane lub ceramiczne.
Krok 9
Wyjmij mięso z lodówki i włóż na patelnię. Piec na środku piekarnika przez 1 godzinę. W tym czasie mięso stanie się miękkie, a dzięki temu, że jest zawinięte w folię, pozostanie soczyste.
Krok 10
Wyjmij patelnię z piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200°C. Odetnij górną warstwę folii i odwróć krawędzie, aby na powierzchni wołowiny utworzyła się złotobrązowa skórka. Włóż patelnię z powrotem do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.
Krok 11
Wyjmij patelnię z wołowiną z piekarnika. Mięso ponownie przykryj folią i odstaw na 15 minut. W tym czasie sok mięsny rozprowadzi się równomiernie po całym kawałku, a mięso pozostanie soczyste. Jeśli od razu pokroisz mięso, sok mięsny po prostu spłynie do formy, a wołowina wyschnie.
Krok 12
Wołowinę zapiekaną z musztardą pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm i ułożyć na talerzach. Podawać z sałatką z warzyw świeżych lub z puszki, kruszoną kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym.
Krok 13
Jako dodatek można podać pieczone ziemniaki. Wystarczy zawinąć 4-5 ziemniaków w naoliwioną folię i włożyć do piekarnika obok mięsa.
Krok 14
Zamiast ziemniaków można wziąć średniej wielkości bulwy słodkich ziemniaków. Piecze się je podobnie jak ziemniaki. Warzywa będą gotować tyle samo czasu co wołowina.
Krok 15
Po całkowitym wystygnięciu wołowinę można zawinąć z powrotem w folię i przechowywać w lodówce przez 4-6 godzin lub przez noc. W tym czasie konsystencja pieczonego mięsa zgęstnieje i będzie można je łatwo pokroić w cienkie plasterki, nadające się do zrobienia kanapek lub kanapek.
PRZYDATNE RADY
Wołowinę można marynować wcześniej. Mięso oblane musztardą szczelnie zawiń w folię, przełóż do miski i włóż do lodówki, gdzie mięso może przechowywać do 24 godzin nie tracąc smaku.
PRZY OKAZJI
Pieczone mięso można przygotować w zupełnie inny sposób. Marynowane mięso należy zawinąć w podwójną warstwę folii, następnie w papier do pieczenia, włożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 4-5 godzin. W rezultacie otrzymasz niezwykle miękkie i soczyste danie.