Pieczona wołowina na zielonym łóżku

Do przepisu

Rostbef to kawałek wołowiny pieczony w piekarniku (w wersji klasycznej – tusza bycza), najczęściej polędwica lub gruby brzeg. Je się go na gorąco i na zimno. Bardzo często rostbef na zimno podaje się z zielonym groszkiem, a także chrzanem lub musztardą. Proponujemy podawać na ciepło, z warzywami.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 495,02 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 32,44 g/38,90 g/4,52PrażenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 polędwica wołowa o wadze 1 kg7–8 ząbków czosnku7–8 gałązek tymianku1,5 łyżki. l. gheeświeżo zmielony czarny pieprz1,5 łyżki oliwy z oliwekW przypadku zielonej „poduszki”:1 średnia cukinia1 zielona papryka1 średni pęczek zielonej cebuli5–7 gałązek bazylii Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Polędwiczkę oczyść, usuń błony, a mięso natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i gałązki tymianku.

Krok 3

Smażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, posmarować olejem, a następnie zawinąć w folię. Ułóż rostbef na blasze do pieczenia i umieść go na środku piekarnika nagrzanego do 250°C. Natychmiast obniż temperaturę do 150°F i piecz pieczeń aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia, czyli od 15 do 25 minut. Studzimy w folii przez 40 minut.

Krok 4

Ostrożnie spuść płyn z opakowania pieczeni wołowej na patelnię. Obierz i pokrój w cienkie paski warzywa na zieloną „poduszkę” – paprykę należy pokroić w najcieńsze paski. Pokrój zieloną cebulę na kawałki o długości 5-6 cm, przekrój je wzdłuż na pół.

Krok 5

Warzywa włożyć do soku mięsnego i szybko podgrzewać na dużym ogniu, 3 minuty. Dodaj liście bazylii (bez łodyżek). Zdjąć z ognia i doprawić pieprzem.

Krok 6

Przenieś mieszaninę z patelni na talerze. Pieczeń wołową pokroić w poprzek na kawałki o grubości 4 cm i ułożyć na zielonej „poduszce”. Podawaj natychmiast.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja