Pieczona ryba z olejem cytrusowym
gastronomia 13 kwietnia 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Każda ryba warta swojej soli powinna pływać. W morzu, akwarium, oleju. Naszym zadaniem jest zapewnienie dostępu do rzeki cytrynowo-pomarańczowej w zaolejonych brzegach.
Złożoność: łatwo Kalorie: 940,73 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 97,47 g/56,96 g/8,30PiekarnikZamrażaniePieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 duża ryba (pstrąg, halibut, labraks) o wadze 2 kg200 g masła2 cytryny2 limonki2 pomarańczeoliwa z oliweksól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku masła cytrusowego należy doprowadzić masło do temperatury pokojowej. Usuń skórkę z połowy owoców cytrusowych na drobnej tarce i wyciśnij sok. Wymieszaj masło z 3 łyżkami. sok i skórka z cytrusów, doprawić solą i pieprzem. Zwiń w kiełbaskę, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na około 15-20 minut.
Krok 2
Rybę oczyść z łusek, wypatrosz, usuń skrzela. Rybę „wykąp” w pozostałym soku cytrusowym, soli i pieprzu ze wszystkich stron, łącznie z wnętrzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Krok 3
Całe owoce cytrusowe pokroić w plasterki i ułożyć wokół ryby. Doprawić solą i pieprzem. Rybę i owoce cytrusowe skrop oliwą z oliwek.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik (najlepiej z grillem) do 200 C. Rybę włóż do górnej jednej trzeciej części piekarnika. Piec 25 minut. Podawaj rybę na gorąco, pokrój masło cytrusowe w krążki i ułóż na wierzchu mięsa ryby.