Do przepisu
Udziec jagnięcy pieczony z anchois i rozmarynem okaże się wyjątkowo aromatyczny i o doskonałym smaku.
Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 3 godzinyPiekarnikPieczenieMarynowanieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 udziec jagnięcy o wadze do 3 kg8 filetów anchois8 dużych ząbków młodego czosnku2 gałązki rozmarynu (tylko liście)oliwa z oliweksól, świeżo zmielony czarny pieprz¼ szklanki verjus (kwaśnego soku winogronowego) lub soku z cytryny lub białego octu balsamicznego Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 130°C (z termoobiegiem 110°C). Usuń cały nadmiar tłuszczu i błon z jagnięciny. Mięso natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.
Krok 2
Czosnek rozgniatamy, ale nie obieramy. W mięsie wykonaj 8 głębokich nacięć, w każde włóż ząbek czosnku owinięty w filet z sardeli.
Krok 3
Mięso skrop oliwą, posyp liśćmi rozmarynu i masuj. Pozostawić do marynowania na 20 minut.
Krok 4
Umieść blachę do pieczenia w dolnej jednej trzeciej części piekarnika. Piec 2 godziny, co 20 minut polewając mięso dowolnym sosem. W tym czasie wewnętrzna temperatura mięsa powinna osiągnąć 58°C. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 250°C (230°C z termoobiegiem). Piecz mięso na złoty kolor, około 20 minut. Mięso na blasze wyjąć z piekarnika, polać verjusem lub jego zamiennikami. Przykryj luźno folią i odstaw na 20 minut przed podaniem.
PRZY OKAZJI
Przepis dzięki uprzejmości Maggie Beer, szefa kuchni, restauratorki i producenta żywności (Australia).