Pieczenie z figami – ciasto figowe

Pieczenie z figami – ciasto figowe

Olga Syutkina przypomina, że ​​figi, choć wydają się egzotycznymi owocami, w rzeczywistości są starym rosyjskim przysmakiem, i proponuje zrobić ciasto z figami.

Setki lat temu figi przywożono do Moskwy przez kupców azjatyckich. Winiarnia, figa, figa – to tylko niektóre z jej nazw, które można znaleźć w starożytnych księgach. Nasza miłość do fig była tak wielka, że ​​stopniowo zaczęto używać słowa figa na określenie wszystkich słodyczy wytwarzanych na bazie suszonych pianek marshmallow. Jest to zrozumiałe: figi dostarczano nam w postaci suszonej, stopniowo stając się synonimem wszystkiego, co pyszne i słodkie.

Przepis na ciasto figowe

Czego potrzebujesz: Naczynie żaroodporne o średnicy 23–24 cm

Do testu: 200 g mąki 100 g cukru 15 g mąki migdałowej 100 g ghee (temperatura pokojowa) 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka. proszek do pieczenia otarta skórka z 1/2 cytryny szczypta soli

Do nadzienia (krem): 250 ml mleka 30 g mąki 45 g cukru 1 żółtko skórka z jednej cytryny

Do karmelizowanych fig: 500 g fig 1 łyżka. l. ghee 2 łyżki. l. cukier 1/2 łyżeczki. cynamon

Co robić: Wymieszaj mąkę, cukier, mąkę migdałową, sól, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Możesz to zrobić w misce lub w robocie kuchennym – w zależności od tego, co jest dla Ciebie wygodniejsze. Dodać masło, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Robię to najpierw ostrzem noża stołowego (znacznie wygodniej niż łyżką – mniej pałeczek ciasta), a potem rękami. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1-1,5 godziny. Na 15 minut przed przygotowaniem ciasta figowego wyjmij ciasto z lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Przygotuj krem. Podgrzej mleko w rondlu, aż prawie się zagotuje i zdejmij z ognia. W małej misce ubić żółtko z cukrem na gęstą pianę i stopniowo dodawać mąkę. Dokładnie wymieszaj i małymi porcjami dodawaj mleko. Włóż mieszaninę mleka i jaj do rondla i postaw na bardzo małym ogniu. Ciągle i energicznie mieszając, gotować aż zgęstnieje, ale nie gotować. Zdjąć z ognia i dodać skórkę. Lekko ostudzić.

Właśnie w tym momencie musisz wyjąć ciasto z lodówki i zacząć przygotowywać figi.

Figi myjemy i duże owoce kroimy na ćwiartki, a małe na pół. Na patelni rozgrzać masło z cukrem, dodać cynamon i ułożyć owoce przekrojoną stroną do dołu. Podgrzewaj przez 5 minut, obróć figi i zdejmij z ognia.

Rozwałkuj ciasto na półcentymetrową warstwę, tak aby pasowała do formy. Posmaruj kremem, wygładź, ułóż owoce, polej sokiem (karmel) i włóż do piekarnika na 20 minut.

Całkowicie ostudzić gotowe ciasto figowe. Krem w cieście bardzo dobrze stwardnieje i nie będzie się rozpływał – sprawdzone!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #figi #ciasta #Olga Syutkina #suszonefigiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja