Pieczarki z grzybami, kawiorem gromadnika i kolendrą
Anioł Księżyc 06 sierpnia 20225,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Aby cieszyć się kuchnią orientalną, nie musisz czekać na dostawę z baru sushi. Przygotuj własne pieczarki z grzybami, kawiorem gromadnika i kolendrą – okaże się nie mniej smaczne, pikantne i kolorowe. Wszystkie składniki przygotowuje się w ciągu kilku minut. Zwłaszcza funchoza – ten makaron jest cudowny, bo się go nie gotuje, a jedynie trzyma we wrzącej wodzie 1-2 minuty, po czym jest gotowy do dalszych eksperymentów. Funchozy nigdy nie podaje się jako samodzielnego dania, zawsze miesza się ją z warzywami, jakimś produktem białkowym i przyprawami. Stwierdziliśmy, że tym razem makaron zdecydowanie powinien spotkać się z kawiorem gromadnika i polać aromatyczną pieczoną pieczarką. Jesteśmy pewni, że takiej przekąski jeszcze nigdzie nie widzieliście.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 201,94 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 9,75 g/8,93 g/23,57KolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI16 dużych pieczarek1 pęczek grzybów120 g kawioru gromadnikowego4 łyżki l. sos sojowy3–4 gałązki kolendry Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C, blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wytrzyj kapelusze grzybów wilgotnym ręcznikiem papierowym, usuń łodygi i odłóż na bok. Pieczarki posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec na środku piekarnika przez 20 minut, aż uzyska złoty kolor.
Krok 2
Funchozę włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez 1–2 minuty. Ułożyć na sicie i poczekać, aż płyn odcieknie.
Krok 3
Drobno posiekaj łodygi grzybów i smaż na oliwie z oliwek do miękkości.
Krok 4
Na półmisku ułóż kapelusze pieczarek, na każdym ułóż posiekane łodygi grzybów, odrobinę grzybów i kawior gromadnika. Polać sosem sojowym i posypać drobno posiekaną kolendrą. W razie potrzeby udekoruj danie czerwoną papryczką chili pokrojoną w cienkie pierścienie.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 5,29 g (6,61% wartości dziennej) • tłuszcze 3,02 g (3,36%) • węglowodany 10,18 g (6,06%) • kcal 83,08 (4,62%) • sód 273,81 mg (18,85%) • cukier ogółem 1,61 g ( 3,22%) • NNKT 0,45 g (2,25%) • błonnik pokarmowy 1,75 g (5,83%)