Pięciominutowy dżem śliwkowy
Do przepisu
Ten dżem śliwkowy nazywany jest „pięciominutowym” nie dlatego, że jego przygotowanie zajmuje tak mało czasu, ale dlatego, że gotuje się go w kilku partiach po pięć minut każda, z długim czasem oczekiwania między nimi. To, czy ta nazwa jest poprawna, czy nie, zależy od Ciebie, ale w rzeczywistości nie będziesz musiał długo stać przy kuchence. Jest to szczególnie przyjemne, ponieważ pogoda w okresie dojrzewania śliwek jest często gorąca. Wygodny! Warto również dodać, że owoce w powidłach śliwkowych według naszej receptury nie są gotowane nie do poznania, zachowując przy tym ich naturalny smak i aromat. Wypróbuj, a na pewno Ci się spodoba!
Złożoność: łatwo Kalorie: 236,18 kcal/porcja Porcje: 22 Gotowanie: 12 godz Używany: 0,36 g/0,14 g/58,75GotowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetKarnawałSKŁADNIKI NA 22 PORCJIśliwka – 1 kg cukier – 1,2 kg Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj śliwki do gotowania. Owoce umyj pod zimną bieżącą wodą, a następnie delikatnie osusz papierowymi ręcznikami. Usuń gałęzie. Zostawiamy kości.
Krok 2
Do dużego rondla o pojemności co najmniej 5 litrów wlej wodę pitną i postaw ją na kuchence. Podgrzewaj na dużym ogniu. Nie doprowadzać do wrzenia: optymalna temperatura wody to 85°C.
Krok 3
Przygotuj dużą miskę i napełnij ją lodowatą wodą. Zdejmij gorącą patelnię z ognia. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, włóż do niego śliwki i pozostaw na 5 minut.
Krok 4
Gorącą wodę odlej, zachowując 500 ml: przyda się do przygotowania syropu dżemowego. Włóż blanszowane śliwki do miski z lodowatą wodą. Owoce powinny bardzo szybko ostygnąć.
Krok 5
Schłodzone śliwki nakłuwamy widelcem lub wykałaczką z obu stron lub nacinamy skórkę wzdłuż owocu. Przygotowane śliwki włóż do dużego rondla lub do miski do przygotowania dżemu.
Krok 6
Do garnka wlewamy wodę (500 ml, którą zaoszczędziliśmy w czwartym „kroku”). Dodać 800 g cukru i wstawić na kuchenkę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 7
Powstałym wrzącym syropem ostrożnie zalej śliwki w dużym rondlu lub misce. Przykryj czystą gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin.
Krok 8
Na kuchence postaw rondelek ze śliwkami w syropie. Zmniejsz ogień do małego i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5-7 minut, okresowo usuwając pianę (jeśli to konieczne). Nie mieszaj dżemu.
Krok 9
Zdejmij śliwki w syropie z ognia i odstaw na 6-8 godzin. Powtórz powyższy proces ponownie. Z pozostałego cukru i wody zrobić syrop. Dodajemy do rondla (zlewu) ze śliwkami i gotujemy 5 minut.
Krok 10
Dżem śliwkowy jest gotowy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do suchych, czystych słoików. Korek. Dżem według tego przepisu okazuje się dość płynny, ale bardzo smaczny.
PRZYDATNE RADY
Dżem śliwkowy nabierze oryginalnego smaku, jeśli podczas gotowania do syropu z owocami dodamy laskę cynamonu, anyż gwiazdkowaty lub kilka całych pudełek kardamonu. Przed włożeniem owoców z syropem do słoików należy usunąć przyprawy.
PRZY OKAZJI
Według tego przepisu powidła śliwkowe można przygotować bez nasion. Zwłaszcza jeśli masz do dyspozycji duże owoce! Każdą przekrój na pół i usuń pestki. W takim przypadku nie należy blanszować śliwek.