Pięciominutowy dżem morelowy

Pięciominutowy dżem morelowy

Pięciominutowy dżem morelowy, Zahodnik Do przepisu

Pięciominutowy dżem morelowy to popularny przepis wśród wykwalifikowanych gospodyń domowych. Wbrew nazwie dżemu nie gotuje się w pięć minut, ale w kilku porcjach po pięć minut każda. Dzięki tej metodzie gotowania morele najlepiej zachowują swój kształt, a syrop okazuje się przezroczysty.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 5 godzinPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg moreli 1 kg cukru 250 ml wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować dżem morelowy na pięć minut, należy bardzo starannie wybrać owoce: powinny być dojrzałe, aromatyczne, ale niezbyt miękkie, bez beczek.

Krok 2

Morele włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut. Następnie odcedź i opłucz morele. Wysuszyć na ręczniku. Morele przekrój na pół i usuń pestki. Zważ i zmierz wymaganą ilość.

Krok 3

Do miseczki na dżem lub do dużego, szerokiego rondla wsypać cukier, dodać wodę i postawić na średnim ogniu. Mieszając, poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, zagotuj syrop i gotuj przez 10 minut. Usuń piankę i wyłącz ogrzewanie.

Krok 4

Przygotowane morele włożyć do gorącego syropu i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie miskę z dżemem postawić na średnim ogniu, delikatnie mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.

Krok 5

Zagotuj dżem, gotuj przez 5 minut. i całkowicie ostudź jeszcze 3-4 razy, aż dżem będzie całkowicie gotowy. Aby sprawdzić gotowość, gorący syrop upuść na spodek, odstaw na 1 minutę, a następnie obróć spodek – kropla nie powinna się rozlać.

Krok 6

Doprowadź dżem po raz ostatni do wrzenia, jeśli się pojawi, usuń pianę, gorący wlej do czystych, suchych słoików, przykryj metalowymi pokrywkami i ostudź.

PRZYDATNE RADY

Gotując dżem morelowy przez pięć minut, ważne jest, aby go dobrze wymieszać. Najlepiej robić to dużą drewnianą łyżką z długą rączką. Staraj się mieszać syrop tak, aby prawie nie dotykał owoców – w ten sposób zachowają swój kształt.

PRZY OKAZJI

Dżem morelowy można przygotować w ciągu pięciu minut, używając syropu o smaku waniliowym. Aby to zrobić, z dwóch lasek wanilii wyskrob ziarenka i razem z laskami wymieszaj je z cukrem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja