Pięciominutowy dżem malinowy
Tatiana Neblandinka 22 lipca 2020 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pięciominutowy dżem malinowy ma świeży, jasny smak i wyjątkowy aromat. Okazuje się oczywiście, że jest rzadka, więc raczej nie uda się rozsmarować takiego produktu na chlebie, ale spokojnie można go zjeść samą łyżką, popijając dobrą herbatą. Lub dodaj dżem bezpośrednio do filiżanki gorącego napoju – zamiast cukru! Okaże się zarówno smaczne, jak i zdrowe. Ktoś może sceptycznie odnieść się do ostatniego stwierdzenia, ale w takim dżemie malinowym jest zdecydowanie więcej wartościowych składników odżywczych niż w klasycznym. Cóż, jeśli porównasz czas gotowania obu, to nasz wygrywa z przyzwoitą przewagą!
Złożoność: łatwo Kalorie: 79,33 kcal/porcję Porcje: 66 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 0,12 g/0,08 g/19,38GotowanieKonserwowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 66 PORCJImaliny – 1 kgcukier – 1,2 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj maliny na dżem. Posortuj jagody, oddzielając uszkodzone i zgniłe, a następnie obierz i umieść na durszlaku. Delikatnie spłucz zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku.
Krok 2
Przygotowane maliny włóż do dużej miski. Dodać 600 g cukru. Miskę z jagodami przykryj czystą gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 6 godzin.
Krok 3
Odcedź sok, który powstał w misce (lub po prostu odcedź maliny na durszlaku, kładąc pod nim dowolną patelnię). Dodaj do niego pozostały cukier i postaw na dużym ogniu.
Krok 4
Mieszając, zagotuj syrop z dżemu malinowego. Gotuj przez 2 minuty. Jeśli soku było za mało (jagody nie są wystarczająco soczyste), dolej trochę wody.
Krok 5
Powstałym syropem polej maliny. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gotuj około 10 minut, okresowo zbierając pianę zwykłą łyżką lub łyżką cedzakową.
Krok 6
Gorący dżem malinowy wlać do przygotowanych, wysterylizowanych i dobrze osuszonych słoików i zwinąć. Odwróć się i pozostaw na złożonym ręczniku, aż całkowicie ostygnie.
PRZYDATNE RADY
Pięciominutowy dżem malinowy można doskonale przechowywać bez chłodzenia. Wymagania dotyczące takiego miejsca nie są oryginalne: musi być sucho, chłodno, ciemno.
PRZY OKAZJI
Jeśli będziesz gotować dżem malinowy dłużej, stanie się on gęstszy, a jagody będą równomiernie rozłożone. Ale pod względem zawartości witamin i właściwości leczniczych taki preparat będzie gorszy od przygotowanego w szybki sposób.