Pięciominutowe grzanki z serem w piekarniku
gastronomia 16 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pięciominutowe grzanki z serem, zapiekane w piekarniku, to świetna propozycja na szybkie śniadanie. Rano liczy się każda minuta, dlatego tost serowy jest właśnie tym, czego potrzebujesz! W rzeczywistości gotują się naprawdę szybko, zwłaszcza jeśli rozgrzejesz piekarnik i wyjmiesz masło z lodówki. Podczas wykonywania innych porannych czynności wszystko będzie gotowe do głównej akcji. Pozostaje tylko zetrzeć ser i posiekać zioła. Weź koperek, pietruszkę, bazylię lub zieloną cebulę – wszystkie idealnie pasują do ogólnej koncepcji. Aby sekwencja działań była oczywista, przeczytaj uważnie nasz przepis krok po kroku ze zdjęciami i zabierz się do pracy!
Złożoność: łatwo Kalorie: 489,47 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 5 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 17,68 g/21,02 g/65,71PieczenieŚniadaniePiekarniaWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIchleb biały – 500 gser – 100 gśmietana – 2 łyżki. l.masło – 20 gnatka pietruszki – 1-2 gałązki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia lub duże naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij masło z lodówki, aby nie było twarde.
Krok 2
Chleb pokroić w kromki o grubości 1 cm. Do grzanek można użyć białego lub pełnoziarnistego chleba tostowego, ciabatty, bagietki lub bochenka. Optymalne jest gotowanie grzanek na jednodniowym chlebie – jego miękisz jest gęstszy.
Krok 3
Jeśli robisz grzanki na plasterkach ciabatty, pokrój je piłą. Mini ciabattę przekrój wzdłuż. Wąskie bagietki lepiej też przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić połówki na wygodne kawałki.
Krok 4
Zetrzyj ser na tarce o średnich i drobnych oczkach. Do grzanek doskonale sprawdzi się ser miękki, np. Tilsiter. Na drobnej tarce możesz zetrzeć twardy ser, parmezan lub cheddar. Można też przygotować grzanki z tartym serem topionym „Wolna”, „Przyjaźń” lub podobnym.
Krok 5
Usuń łodygi i drobno posiekaj liście pietruszki. Oprócz natki pietruszki do serowej skorupy grzanki można dodać drobno posiekany koperek lub bazylię, posiekaną zieloną cebulę, drobno posiekane igły rozmarynu lub świeże liście tymianku.
Krok 6
Miękkie masło włóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. W tym celu najwygodniej jest użyć widelca lub szpatułki.
Krok 7
Śmietanę można zastąpić majonezem, dzięki czemu skórka grzanek stanie się jeszcze bardziej chrupiąca i złocistobrązowa, ale ilość kalorii zawartych w daniu nieznacznie wzrośnie.
Krok 8
Do mieszanki śmietanowo-maślanej dodać starty ser, dodać posiekane zioła i wymieszać. W razie potrzeby mieszankę można doprawić mielonym czarnym lub różowym pieprzem, wędzoną papryką, płatkami chili lub curry.
Krok 9
Rozłóż masę serową na kromkach chleba, wygładź szpatułką i ułóż na blasze do pieczenia. W razie potrzeby przygotowane grzanki można skropić oliwą i posypać odrobiną soli morskiej.
Krok 10
Blachę do pieczenia włóż na środkową półkę nagrzanego piekarnika i piecz grzanki przez 5-6 minut. W tym czasie ser całkowicie się roztopi, a na grzankach utworzy się złocista skórka.
Krok 11
Gotowe grzanki zdejmij z blachy do pieczenia i połóż na talerzu. Ułóż grzanki w jednej warstwie, aby nie zdeformować pięknej skórki. Podawać grzanki bezpośrednio przed stwardnieniem skórki sera.
PRZYDATNE RADY
Grzanki w skórce serowej można przygotować nie tylko w piekarniku, ale także usmażyć na patelni. Smażyć jedną stronę kromek chleba, odwrócić, posmarować mieszanką serową i przykryć patelnię pokrywką. Gotuj grzanki na średnim ogniu przez 5-7 minut.
PRZY OKAZJI
Grzanki serowe nadają się nie tylko na śniadanie! Będą dobrym dodatkiem do każdej zupy, szczególnie dobrze komponują się z kremem grzybowym z pieczarek lub barszczem.