Alena Spirina, blogerka kulinarna i znana piekarz, przygotowała 5 dań z fasoli białej i czerwonej – sałatkę, zupę, gulasz w dwóch wersjach oraz tosty na przekąskę.
Moim zdaniem suszona fasola to jedna z najbardziej niedocenianych potraw. I zupełnie na próżno! Sucha fasola jest dostępna, niedroga, zdrowa i można z niej zrobić wszystko, od przekąsek po desery. Ponadto różnorodność odmian, kolorów i rozmiarów ziaren zapewnia pole do kreatywności kulinarnej.
Jedyną wadą suszonej fasoli jest to, że gotuje się dość długo. Dlatego warto gotować dużo na raz, co najmniej kilogram. Ale możesz gotować różne dania przez cały tydzień i nikt nie będzie narzekał na monotonię!
W weekend ugotowałam dwa kilogramy fasoli dla czteroosobowej rodziny: zwykłą czerwoną i dużą białą fasolę lima. Fasolę ugotowałam jak zwykle, po namoczeniu w osolonej wodzie, z cebulą, marchewką i przyprawami. Nawiasem mówiąc, gotowana fasola waży dwa razy więcej niż sucha fasola, miej to na uwadze. Ochłodzić, przenieść do osobnych pojemników i włożyć do lodówki. A w tym tygodniu przygotowałam pięć wspaniałych dań, poświęcając bardzo mało czasu, wysiłku i pieniędzy.
Chili con carne z fasolą – dla wegetarian i poszczących
Ta wersja wegetariańska smakuje równie dobrze jak chili z mięsem (chili con carne). A jeśli wykluczysz kwaśną śmietanę, wegetariańskie chili zamieni się w kompletne, obfite i aromatyczne chude danie.
Wegetariańskie chilli
Uniwersalna sałatka z fasolką
Przygotowanie tej pożywnej sałatki z fasoli, papryki i selera zajmuje tylko kilka minut, jeśli masz już przygotowaną fasolę. Można go wygodnie zabrać do pracy jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do smażonej piersi kurczaka.
Sałatka Fasolowa Z Papryką I Selerem
Zupa fasolowa – bogata i aromatyczna, dla przyjaciół i nie tylko
Zupa z białej fasoli z wędzonym mostkiem to świetny pomysł na lunch w gronie rodziny lub przyjaciół. Ten gulasz rozgrzeje Twoje ciało i duszę w zimnych porach roku.
Zupa z białej fasoli z wędzonym mostkiem
Takiego gulaszu nie można dać wrogowi
Pożywne, aromatyczne i niezwykle zdrowe danie. Gulasz fasolowy z indykiem i dynią przygotowuje się dość szybko. A jeśli wykluczymy z tego indyka, otrzymamy inną wersję potrawy – dla wegetarian i poszczących.
Gulasz Fasolowy Z Indykiem I Dynią
Tosty stołowe
Tosty z puree z białej fasoli to oryginalna przekąska, która sprawdzi się zarówno na codziennym, jak i świątecznym stole. Aby przygotować puree z fasoli w sezonie, pomidorki koktajlowe można zastąpić zwykłymi pomidorami. Taki pasztet fasolowy warto przygotować także dzień przed podaniem – wtedy „nabierze smaku” i będzie jeszcze lepszy.
Tosty z puree z białej fasoli
Trzeba powiedzieć, że produkty użyte do przygotowania wszystkich potraw zostały zakupione w zwykłym moskiewskim supermarkecie, a ich koszt wyniósł 1880 rubli. Kwota ta nie obejmuje oczywiście kosztów niektórych podstawowych produktów, które kupuje się z myślą o przyszłym wykorzystaniu i są zawsze pod ręką: sól, cukier, pieprz, przyprawy i przyprawy, sos sojowy oraz Worcestershire.
Resztę fasoli dobrze byłoby przełożyć do pojemnika, zalać wodą lub bulionem fasolowym (jeśli jest konserwowany) i włożyć do zamrażarki. Możesz wyjąć gotową fasolę we właściwym czasie, szybko ją rozmrozić i przygotować dowolne z proponowanych dań lub coś innego nie mniej wspaniałego. Na przykład zbierz wszystkie resztki mięsa i kiełbasy z lodówki, dodaj jedno duszone udko z kaczki i przygotuj coś w rodzaju cassoulet.
Można oczywiście kupić fasolę w puszkach. Ale w tym przypadku nie zapomnij wylać solanki ze słoika i przepłukać fasolę bieżącą wodą. A tak na marginesie, fasola w puszkach jest znacznie droższa niż suszona. Jeśli mi nie wierzysz, przelicz sam!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #fasola #fasola biała #oszczędna gospodyni domowa #jak gotować #Alena Spirina #fasola czerwona #niedrogie #dania z fasoląPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych