Pięć minut śliwek i brzoskwiń

Pięć minut śliwek i brzoskwiń

Do przepisu

Pięć minut śliwek i brzoskwiń… Początkujący kucharze często mylą nazwę tego dżemu. Tego dżemu nie gotuje się w 5 minut, gotuje się go w kilku partiach, z których każda trwa dokładnie pięć minut. W sumie potrzebnych będzie 6 przejść.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 287,96 kcal/porcję Porcje: 32 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 1,00 g/0,93 g/69,70PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 32 PORCJI1 kg małych śliwek 50–70 g prażonych, obranych migdałów 150 ml wytrawnego czerwonego wina 1 kg cukru 2–3 laski cynamonu 1 laska wanilii 1,3 kg małych mocnych brzoskwiń lub nektarynek 1 kg brązowego cukru i skórki z 1 dużej cytryny 2 łyżeczki. pieprz różowy 2–3 anyż gwiazdkowaty Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Śliwki nakłuć wykałaczką, lekko pokroić, usunąć pestkę. Zamiast nasion włóż ziarenka migdałów.

Krok 2

Posiekaj laski cynamonu i przekrój wanilię na pół; włożyć do pojemnika do robienia dżemu, zalać czerwonym winem, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut.

Krok 3

Następnie dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5-7 minut. Dodaj śliwki, zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień do minimalnego, usuń pianę i gotuj przez 5 minut. Gorący dżem wlać do przygotowanych słoików, całkowicie ostudzić i zamknąć.

Krok 4

Brzoskwinie lub nektarynki pokroić w małe plasterki i usunąć pestki.

Krok 5

Do pojemnika do robienia dżemu włóż różowy pieprz i anyż, dodaj sok z cytryny i paski skórki, zalej 1 szklanką zimnej wody, zagotuj, gotuj 5 minut. Dodaj cukier, zagotuj, gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Krok 6

Dodaj brzoskwinie, zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień do minimalnego, usuń pianę i gotuj przez 5 minut. Gorący dżem wlać do przygotowanych słoików, całkowicie ostudzić i zamknąć.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja