Picie herbaty w czasie wakacji. 11 przepisów na świąteczne wypieki

Picie herbaty w czasie wakacji. 11 przepisów na świąteczne wypieki

Picie herbaty w czasie wakacji. 11 przepisów na świąteczne wypieki

Elżbieta Akinszyna 06 stycznia 2024 r5,00 (1)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz

Koniec zgiełku noworocznego. Wreszcie można odetchnąć, zaprosić przyjaciół i urządzić przyjęcie herbaciane w czasie wakacji. Aby spotkania były bardziej przytulne i uduchowione, wystarczy zrobić pyszny deser.

Wakacyjne pieczenie

Treść artykułu:

  • Mrożone ciasto truskawkowe
  • Rolada „Smakosz”
  • Ciasto Noworoczne „Żółtka”
  • Ciasto Napoleona z ciasta francuskiego z kremem
  • Ciasto Truflowe
  • Ciasto „Mrowisko” ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia
  • Ciasto Kawowo Bananowe
  • Świąteczne ciasto z koniakiem
  • Truflowe ciasteczka czekoladowe dla prawdziwych miłośników czekolady
  • Ciasteczka Shu z kardamonową krakelurą i kremowym kremem
  • Kosze świąteczne z wiśniami i jabłkami z ciasta kruchego

Większość ludzi uwielbia słodycze. Ale w dni powszednie zwykle nie ma wystarczająco dużo czasu na przygotowanie ciasta, ciasta, a nawet prostych ciasteczek. Ale w czasie długich wakacji można zawrócić! Ciasteczka, babeczki, ciasta i ciastka; jagody, czekolada, mleko – na każdy gust. Wybraliśmy dla Ciebie 11 przepisów na świąteczne wypieki o różnym stopniu złożoności. Wybierz to, co lubisz. Przygotować. Zaproś gości lub odwiedź siebie. I podaruj swoim przyjaciołom i rodzinie pyszne domowe desery!

Mrożone ciasto truskawkowe

To pyszne ciasto z mrożonymi truskawkami można przygotować o każdej porze roku, z okazji lub bez okazji, jest niezwykle proste w przygotowaniu. A jeśli lubisz złożone smaki, dodaj do truskawek inne mrożone jagody, według własnego gustu. I pamiętajcie, żeby ciasto przed podaniem pozostawić do ostygnięcia, aby nadzienie nie wyciekało przy krojeniu na porcje.

Mrożone ciasto truskawkowe
Mrożone ciasto truskawkowe

SKŁADNIKI

  • mrożone truskawki – 350 g
  • mąka – 200 g
  • cukier – 200 g
  • masło – 75 g
  • skrobia kukurydziana – 20 g
  • cukier puder – 20 g
  • jaja C0 – 1 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
  • sól – na czubku noża

GOTOWANIE

  1. Przygotuj wszystkie składniki na ciasto. Zamrożone truskawki do nadzienia umieścić na durszlaku lub sicie. Pozostaw jagody do rozmrożenia na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  2. W czasie rozmrażania truskawek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, najpierw przesiej do miski mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zimne masło (70 g) pokroić w drobną kostkę.
  3. Do mąki dodać masło i pokroić nożem, aż powstanie kruszonka. Jajko ubić ze 100 g cukru. Połączyć z masłem i zagnieść ciasto na pierogi. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na 40 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o średnicy 24 cm wysmaruj pozostałym masłem. Wyjmij ciasto z lodówki i oddziel dwie trzecie. Pozostałą część włóż do zamrażarki do czasu użycia.
  5. Większą część ciasta rozwałkowujemy na gruby placek. Umieścić w formie tak, aby uzyskać niskie boki. Przykryć arkuszem papieru do pieczenia i posypać suszonymi roślinami strączkowymi. Piec przez 10 minut. Usuń papier z fasolą.
  6. Truskawki pokroić, wymieszać z pozostałym cukrem (100 g) i skrobią kukurydzianą. Ułożyć na lekko ostudzonym cieście i wyrównać.
  7. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je bezpośrednio na truskawki za pomocą grubej tarki. Piecz ciasto przez 30–35 minut. Studzimy na metalowej kratce, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

UWAGA DO GOSPODARKI

Okruchy ciasta posypane ciastem na ostatnim etapie gotowania można uzupełnić posiekanymi orzechami włoskimi: wypieki okażą się jeszcze smaczniejsze.

PRZY OKAZJI

Ciasto na taki placek można przygotować wcześniej, np. wieczorem, następnie zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Umieść tam mrożone truskawki (po przesypaniu ich do durszlaka ustawionego na misce). Rano pozostaje już tylko połączyć ciasto z nadzieniem i upiec ciasto.

Rolada dla smakoszy

Rolada „Smakosz” deser z czasów sowieckich. To delikatna bułka biszkoptowa wypełniona konfiturą jabłkową, nasączona syropem koniakowym i oblana przewiewną bezą włoską (czyli bezą z ubitych białek i syropu cukrowego doprowadzoną do temperatury 121°C). °C). „Smakosz” deser dla tych, którzy naprawdę kochają słodycze. Jeśli wolisz mniej słodkie desery, do nadzienia użyj słodko-kwaśnych dżemów, np. żurawiny lub borówki brusznicy, a bezę zastąp śmietanką ubitą z niewielką ilością cukru pudru.

Rolka
Rolka

Smakosz»

SKŁADNIKI

  • mąka – 100 g
  • skrobia ziemniaczana – 25 g
  • cukier – 130 g
  • jaja kurze – 5 szt.
  • dżem jabłkowy – 400 g
  • kawałki czekolady do dekoracji
  • ciasteczka do dekoracji

Na bezę włoską:

  • białko – 2 szt.
  • cukier – 115 g
  • woda – 40 ml
  • kwas cytrynowy – 1 szczypta

W przypadku syropu koniakowego:

  • cukier – 115 g
  • woda – 115 ml
  • koniak – 15 ml

GOTOWANIE

  1. Na ciasto ubić jajka z cukrem na biało, przesiać mąkę i skrobię do masy jajecznej, wymieszać. Blaszkę papieru do pieczenia smarujemy olejem i układamy na niej ciasto równą cienką warstwą tak, aby powstał prostokąt. Piec w piekarniku przez 7 minut. w temperaturze 210°C.
  2. Na syrop zagotować wodę z cukrem i lekko ostudzić, następnie wlać koniak. Biszkopt namoczyć w syropie, posmarować dżemem i zwinąć w rulon, pomagając sobie papierem, ostudzić.
  3. Aby przygotować bezę, wymieszaj cukier z wodą i doprowadź do temperatury 121°C. W tym samym czasie białka ubić mikserem z kwaskiem cytrynowym na puszystą pianę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewaj gorący syrop tak, aby powstała stabilna piana.
  4. Roladę przykryj bezą i włóż do piekarnika nagrzanego do 250°C, aż beza stanie się lekko złocista. Fajny. Posyp boki bułki kawałkami czekolady i udekoruj ciasteczkami.

PRZYDATNE RADY

Aby kontrolować temperaturę syropu, najwygodniej jest użyć specjalnego igłowego termometru kulinarnego. Aby ocenić gotowość syropu bez użycia specjalnych narzędzi, należy obserwować fakturę bąbelków na jego powierzchni Bąbelki gotowego syropu stają się gęstsze i wolniej pękają.

UWAGA DO GOSPODARKI

Powierzchnię bezy można wypalić specjalnym kulinarnym palnikiem gazowym. w ten sposób możesz samodzielnie dostosować stopień wypalenia i wzór na jego powierzchni.

Choinka z ciastem noworocznym

Ciasto Noworoczne „Żółtka” To nie jest zwykły deser! Tort w kształcie choinki, składający się z najdelikatniejszych ciastek miodowych, przełożonych lekką bitą śmietaną i serkiem śmietankowym, ma znaczenie symboliczne! Upiecz wcześniej, co najmniej 12-24 godziny przed podaniem i włóż do lodówki, przykrytej folią spożywczą. Jest to konieczne, aby ciasta były dobrze nasycone śmietaną. W ten sposób smak deseru zostanie w pełni ujawniony. Na 1-2 godziny przed przybyciem gości wyjmij ciasto i udekoruj zielonym lukrem, złotymi i srebrnymi kuleczkami cukru oraz kruszonką bezową Nie oszczędzaj na wystroju, bo w Nowy Rok wszystko powinno błyszczeć szczęściem i zabawą!

Ciasto noworoczne
Ciasto noworoczne

choinka»

SKŁADNIKI

  • zielony barwnik spożywczy
  • dekoracyjna posypka cukrowa
  • gotowa beza – 1–2 szt.

Do ciast:

  • mąka – 400 g
  • masło – 100 g
  • jajko – 2 szt.
  • cukier – 160 g
  • miód – 80 g
  • soda – 1 łyżeczka.
  • sól – mała szczypta

Do kremu:

  • śmietana 33% tłuszczu – 400 ml
  • serek śmietankowy – 400 g
  • cukier puder – 100 g
  • koniak – 1 łyżka. l.
  • mrożone truskawki – 200 g
  • cukier – 4 łyżki. l.
  • skrobia kukurydziana – 1,5 łyżki. l.

GOTOWANIE

  1. Przygotuj ciasto miodowe na ciasta. Do rondelka włóż masło i miód, dodaj szczyptę soli i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, 1-2 minuty. Masło powinno się roztopić i połączyć z miodem. Zdejmij rondelek z ognia.
  2. W małej misce wymieszaj jajka z cukrem. Nie ma potrzeby ubijania mieszaniny na pianę, wystarczy uzyskać jednorodną mieszaninę. Do rondelka z miodem i masłem wlać masę jajeczną i wymieszać trzepaczką.
  3. Postaw rondelek na ogniu i zagotuj mieszaninę, ciągle mieszając trzepaczką. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj sodę oczyszczoną i energicznie wymieszaj. Masa powinna mocno się pienić. Mieszaj przez 30 sekund.
  4. Do dużej miski wlać mieszaninę miodu, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Nie trzeba długo mieszać ciasta, wystarczy, że mąka całkowicie połączy się z płynnymi składnikami. Otrzymasz dość lepkie i miękkie ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie ciasto zgęstnieje i przestanie kleić się do dłoni.
  5. W czasie gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie truskawkowe. Jagody pokroić na małe kawałki, włożyć do małej chochli, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty. Nie jest konieczne wcześniejsze rozmrażanie jagód.
  6. Rozpuść skrobię kukurydzianą w 120 ml zimnej przegotowanej wody. Do jagód wlać płynną skrobię i gotować, energicznie mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotuj krem. Do dużej miski wlać zimną śmietankę, dodać cukier puder i zacząć ubijać mikserem na niskich obrotach. Gdy krem ​​zacznie gęstnieć, zwiększ prędkość obrotową łopatek i ubijaj przez kolejne 1-2 minuty.
  8. Do miski z bitą śmietaną dodać serek śmietankowy o temperaturze pokojowej i wymieszać mikserem. Dolać sok z cytryny i koniak i ponownie wymieszać mikserem na gładką masę.
  9. Odłóż trochę kremu do dekoracji. Dodaj zielony barwnik spożywczy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie wymieszaj krem. Krem biało-zielony przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na kartce papieru formatu A4 narysuj szablon choinki. Do wykonania szablonu możesz także użyć cienkiego kartonu lub papieru do pieczenia. Najwygodniej jest wyciąć kontur choinki nożem z krótkim ostrzem.
  11. Wyjmij ciasto z lodówki, usuń folię i podziel ciasto na 3 równe części. Rozłóż na blacie arkusz papieru do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na warstwę o grubości 7 mm. Jeśli ciasto przyklei się do wałka, podsyp je odrobiną mąki.
  12. Na warstwę ciasta nałóż szablon i ostrożnie wytnij choinkę. Usuń szablon: będzie potrzebny do pozostałych ciast. Wyrzucić resztę ciasta. Ostrożnie przenieś ciasto z papieru na blachę do pieczenia. Aby ciasto nie pęcznieło podczas pieczenia, należy często nakłuwać całą powierzchnię widelcem.
  13. Połóż blachę do pieczenia na środku piekarnika i piecz ciasto przez 810 minut Upieczoną choinkę wraz z papierem ostrożnie przenieść na metalową kratkę i całkowicie ostudzić. Gorące ciasto jest bardzo delikatne: należy zachować szczególną ostrożność. W ten sam sposób upiec jeszcze 2 ciasta, każde na osobnej kartce papieru.
  14. Wystudzony spód ułożyć na dużym talerzu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć go na całej powierzchni i równomiernie rozprowadzić szpatułką. Uformuj kremową obwódkę na obwodzie o wysokości co najmniej 1 cm. Wypełnij środek połową masy truskawkowej. Powtórzyć z drugą warstwą i przykryć trzecią.
  15. Przykryj ciasto folią spożywczą lub folią i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. Ciasto wyjąć z lodówki na około godzinę przed podaniem. Wyjmij zielony krem ​​i posmaruj wierzchnią warstwę. Krem można nakładać z rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie gwiazdki.
  16. Grubo pokruszyć bezę. Posyp ciasto bułką tartą imitującą płatki śniegu. Udekorować posypką cukierniczą w postaci płatków śniegu lub kulek i podawać.

PRZYDATNE RADY

Do wypełnienia ciasta idealnie nadaje się dowolny gotowy dżem…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja