Pianka z czarnej porzeczki

Do przepisu

Zwiewne, delikatne i cudownie pyszne – te słowa nie są w stanie w pełni wyrazić emocji, gdy spróbujesz pierwszego kawałka domowych pianek z czarnej porzeczki. Wydaje się, że zrobienie pianek marshmallow jest bardzo trudne, ale wystarczy raz zdecydować, a wtedy nie będziesz mógł się powstrzymać – eksperymenty z różnymi smakami będą trwać długo.

Złożoność: łatwo Kalorie: 356,85 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 35 minut Używany: 1,27 g/0,25 g/86,40DeserPtasie mleczkoWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g czarnych porzeczek650 g cukru1 białko (40 g)8 g agaru-agaru160 ml wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jagody czarnej porzeczki włóż do rondelka, rozgnieć tłuczkiem i postaw na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęste puree. Puree zmiel blenderem na gładką masę, w razie potrzeby przetrzyj przez sito. Będziesz potrzebować 250 g puree. Puree wymieszaj z 200 g cukru.

Krok 2

Agar-agar umieścić w rondlu o pojemności 2-2,5 litra i zalać wodą. Pozostaw na 10 minut.

Krok 3

Doprowadź agar do wrzenia, dodaj pozostały cukier (450 g) i gotuj syrop do temperatury 110°C (aż do próby na cienkiej nitce – jeśli podniesiesz łyżkę z syropem, spłynie on cienką, ciągłą nitka).

Krok 4

Gdy tylko syrop się zagotuje, w tym samym czasie zacznij ubijać puree jagodowe z białkami za pomocą miksera elektrycznego na wysokich obrotach. Masa powinna co najmniej podwoić swoją objętość. Gdy syrop będzie już gotowy, nie przerywając ubijania, powoli, cienkim strumieniem, wlewaj go do puree. Kontynuuj ubijanie mieszanki na maksymalnych obrotach, aż ostygnie do 40°C – masa zacznie gęstnieć i zachować swój kształt.

Krok 5

Przełóż mieszaninę do rękawa cukierniczego i wyciskaj pianki na blachę wyłożoną pergaminem. Pozostawić do stwardnienia na 8–20 godzin.

Krok 6

Posyp zamrożone pianki cukrem pudrem i połącz połówki.

PRZY OKAZJI

Jeśli zastąpisz jedną trzecią cukru glukozą lub syropem inwertowanym, pianki marshmallows z czarnymi porzeczkami wytrzymają dłużej. Jeśli przygotowujesz pianki marshmallow z jagód zawierających mało pektyny, podczas przygotowywania puree dodaj 3-4 g suchej pektyny zmieszanej z 50 g cukru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja