Pianka śliwkowa z miętą i imbirem

Pianka śliwkowa z miętą i imbirem

OZornik 20 października 2020 r0,00Dodaj do ulubionychUdziałPianka śliwkowa z miętą i imbiremPianka śliwkowa z miętą i imbiremPianka śliwkowa z miętą i imbiremPianka śliwkowa z miętą i imbiremPianka śliwkowa z miętą i imbirem Do przepisu

Pianka śliwkowa z miętą, imbirem i prażonymi orzeszkami ziemnymi to zdrowy deser dla całej rodziny.

Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 7 godzinPustySKŁADNIKI NA 10 PORCJIśliwki 3 kgcukier 600 grpęczek świeżej mięty 1 szt.korzeń imbiru 30 gprażone orzeszki ziemne 100 gwoda 50 grbezzapachowy olej roślinny 20 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj śliwki i usuń pestki. Zalać 50 ml wody i gotować około 30 minut do miękkości. Mam 3 kg pestek śliwek.

Krok 2

Śliwka stała się miękka, rozbijamy ją blenderem.

Krok 3

Do puree dodać cukier do smaku, ja dodałam 600 g cukru. Gotuj puree śliwkowe przez około 1,5 godziny.

Krok 4

Puree się wygotuje, dodajemy pęczek świeżej mięty i posiekany korzeń imbiru. Wszystko razem gotuj przez 15 minut. Pozwól puree ostygnąć. Usuń miętę i imbir.

Krok 5

Zmiel prażone orzeszki ziemne.

Krok 6

Nasmaruj pergamin bezwonnym olejem roślinnym. Nałożyć puree śliwkowe warstwą o grubości około 0,5–0,3 cm, posypać orzeszkami ziemnymi. Blachy włożyć do suszenia w piekarniku nagrzanym do 100°C na około 3 godziny. Z tej ilości puree wyszło mi 6 arkuszy pianek marshmallow. Możesz regulować twardość pianki marshmallow – im dłużej suszy, tym staje się twardsza. Jeżeli piankę marshmallow wyjmiemy z piekarnika, gdy nie jest jeszcze bardzo sucha, będzie miękka. Musisz poczekać, aż trochę ostygnie na prześcieradle, a wtedy miękka pianka łatwo się zwinie.

Krok 7

Gotową piankę marshmallow zwiń w rulon, gdy będzie już ciepły.

Krok 8

Pianki przechowujemy w zamkniętych słoikach w lodówce. Smacznego!

PRZYDATNE RADY

Jeśli posiadasz matę teflonową, nie musisz smarować jej olejem roślinnym. Lepiej nasmarować papier do pieczenia bezwonnym olejem roślinnym, aby pastylka się nie sklejała.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja