Pianka śliwkowa z miętą i imbirem
OZornik 20 października 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pianka śliwkowa z miętą, imbirem i prażonymi orzeszkami ziemnymi to zdrowy deser dla całej rodziny.
Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 7 godzinPustySKŁADNIKI NA 10 PORCJIśliwki 3 kgcukier 600 grpęczek świeżej mięty 1 szt.korzeń imbiru 30 gprażone orzeszki ziemne 100 gwoda 50 grbezzapachowy olej roślinny 20 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj śliwki i usuń pestki. Zalać 50 ml wody i gotować około 30 minut do miękkości. Mam 3 kg pestek śliwek.
Krok 2
Śliwka stała się miękka, rozbijamy ją blenderem.
Krok 3
Do puree dodać cukier do smaku, ja dodałam 600 g cukru. Gotuj puree śliwkowe przez około 1,5 godziny.
Krok 4
Puree się wygotuje, dodajemy pęczek świeżej mięty i posiekany korzeń imbiru. Wszystko razem gotuj przez 15 minut. Pozwól puree ostygnąć. Usuń miętę i imbir.
Krok 5
Zmiel prażone orzeszki ziemne.
Krok 6
Nasmaruj pergamin bezwonnym olejem roślinnym. Nałożyć puree śliwkowe warstwą o grubości około 0,5–0,3 cm, posypać orzeszkami ziemnymi. Blachy włożyć do suszenia w piekarniku nagrzanym do 100°C na około 3 godziny. Z tej ilości puree wyszło mi 6 arkuszy pianek marshmallow. Możesz regulować twardość pianki marshmallow – im dłużej suszy, tym staje się twardsza. Jeżeli piankę marshmallow wyjmiemy z piekarnika, gdy nie jest jeszcze bardzo sucha, będzie miękka. Musisz poczekać, aż trochę ostygnie na prześcieradle, a wtedy miękka pianka łatwo się zwinie.
Krok 7
Gotową piankę marshmallow zwiń w rulon, gdy będzie już ciepły.
Krok 8
Pianki przechowujemy w zamkniętych słoikach w lodówce. Smacznego!
PRZYDATNE RADY
Jeśli posiadasz matę teflonową, nie musisz smarować jej olejem roślinnym. Lepiej nasmarować papier do pieczenia bezwonnym olejem roślinnym, aby pastylka się nie sklejała.