Pianka jabłkowa

Pianka jabłkowa

Alewtina Semenowa 17 sierpnia 2021 r4,67(6)Dodaj do ulubionychUdziałSposób przygotowania pianki jabłkowejPianka jabłkowaGotowanie pianki jabłkowejJak zrobić piankę jabłkowąSposób przygotowania pianki jabłkowejPianka jabłkowa Do przepisu

Pianki jabłkowe to przysmak przygotowany w Rosji wiele wieków temu. Pierwsza wzmianka o tym deserze pochodzi z XVI wieku, jednak niezawodnie wiadomo, że w Kołomnej taki przysmak przyrządzano znacznie wcześniej. Przygotowanie pianki marshmallow było bardzo proste: puree z obranych jabłek układano na specjalnych blachach do pieczenia („postilali” – stąd nazwa przysmaku), następnie suszono w piecach, po czym powstałe cienkie warstwy zwijano w ruloniki. Później do masy owocowej dodano białka jaj, co pozwoliło uzyskać bardziej puszysty deser, a następnie cukier. W czasach sowieckich klasyczna technologia została „odepchnięta” i zastąpiona technologią uproszczoną, dlatego wiele pokoleń nie miało pojęcia o wyglądzie i smaku prawdziwych pianek. Dziś obserwujemy wzrost zainteresowania tradycyjnym przepisem, który, jak się okazuje, można bez problemu przygotować w domu.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 558,40 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 4 godziny Dodać. czas: 20 minut Używany: 2,00 g/2,00 g/149,76PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIjabłka – 500 gwoda 100mlcukier 4 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj jabłka na piankę marshmallow. Umyj je i usuń nasiona. Na dno garnka wlej 100 ml wody. Owoce pokroić na kawałki i napełnić jabłkami 5-litrowy rondel.

Krok 2

Połóż jabłka na małym ogniu. Doprowadzić jabłka do wrzenia, następnie gotować, aż będą całkowicie ugotowane (miękkie). Używając blendera zanurzeniowego, ubij mieszaninę jabłek, aż będzie gładka.

Krok 3

Postaw patelnię z jabłkami na małym ogniu i zagotuj masę jabłkową. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na blasze ułóż masę jabłkową o grubości około 0,5 cm (z tej mieszanki wyjdą dwie blachy do pieczenia).

Krok 4

Włóż blachy do pieczenia z masą jabłkową do piekarnika i susz piankę marshmallow w temperaturze 100 stopni przez około 4 godziny (uchyl lekko drzwiczki piekarnika, w tym celu możesz przyłożyć do nich cienki ołówek).

Krok 5

Prawidłowo wysuszona pianka nie powinna kleić się do dłoni. Możesz przechowywać piankę marshmallow na płasko, zwinąć ją i owinąć w pergamin lub pokroić na kawałki i przechowywać w szklanych słoikach.

PRZYDATNE RADY

W Kołomnej od 2009 roku działa muzeum „Kolomenskaja pastila”, w którym można spróbować kupić produkt wykonany z jabłek Antonowa tradycyjną technologią.

PRZY OKAZJI

Pianki jabłkowe z niewielką ilością cukru to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy przysmak: zawiera dużo pektyny, która pomaga wyeliminować szkodliwe substancje, a także jod i fosfor, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu ciało jako całość.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja