Pianka jabłkowa
Alewtina Semenowa 17 sierpnia 2021 r(6)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pianki jabłkowe to przysmak przygotowany w Rosji wiele wieków temu. Pierwsza wzmianka o tym deserze pochodzi z XVI wieku, jednak niezawodnie wiadomo, że w Kołomnej taki przysmak przyrządzano znacznie wcześniej. Przygotowanie pianki marshmallow było bardzo proste: puree z obranych jabłek układano na specjalnych blachach do pieczenia („postilali” – stąd nazwa przysmaku), następnie suszono w piecach, po czym powstałe cienkie warstwy zwijano w ruloniki. Później do masy owocowej dodano białka jaj, co pozwoliło uzyskać bardziej puszysty deser, a następnie cukier. W czasach sowieckich klasyczna technologia została „odepchnięta” i zastąpiona technologią uproszczoną, dlatego wiele pokoleń nie miało pojęcia o wyglądzie i smaku prawdziwych pianek. Dziś obserwujemy wzrost zainteresowania tradycyjnym przepisem, który, jak się okazuje, można bez problemu przygotować w domu.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 558,40 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 4 godziny Dodać. czas: 20 minut Używany: 2,00 g/2,00 g/149,76PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIjabłka – 500 gwoda 100mlcukier 4 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jabłka na piankę marshmallow. Umyj je i usuń nasiona. Na dno garnka wlej 100 ml wody. Owoce pokroić na kawałki i napełnić jabłkami 5-litrowy rondel.
Krok 2
Połóż jabłka na małym ogniu. Doprowadzić jabłka do wrzenia, następnie gotować, aż będą całkowicie ugotowane (miękkie). Używając blendera zanurzeniowego, ubij mieszaninę jabłek, aż będzie gładka.
Krok 3
Postaw patelnię z jabłkami na małym ogniu i zagotuj masę jabłkową. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na blasze ułóż masę jabłkową o grubości około 0,5 cm (z tej mieszanki wyjdą dwie blachy do pieczenia).
Krok 4
Włóż blachy do pieczenia z masą jabłkową do piekarnika i susz piankę marshmallow w temperaturze 100 stopni przez około 4 godziny (uchyl lekko drzwiczki piekarnika, w tym celu możesz przyłożyć do nich cienki ołówek).
Krok 5
Prawidłowo wysuszona pianka nie powinna kleić się do dłoni. Możesz przechowywać piankę marshmallow na płasko, zwinąć ją i owinąć w pergamin lub pokroić na kawałki i przechowywać w szklanych słoikach.
PRZYDATNE RADY
W Kołomnej od 2009 roku działa muzeum „Kolomenskaja pastila”, w którym można spróbować kupić produkt wykonany z jabłek Antonowa tradycyjną technologią.
PRZY OKAZJI
Pianki jabłkowe z niewielką ilością cukru to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy przysmak: zawiera dużo pektyny, która pomaga wyeliminować szkodliwe substancje, a także jod i fosfor, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu ciało jako całość.