Pianka jabłkowa
gastronomia 23 czerwca 2013 r Do przepisu
Rodzice dbający o integralność zębów swoich dzieci nie powinni dawać im słodyczy, czekoladowych jajek i lizaków. A teraz wyobraźcie sobie, jak trudno jest takim dobrym rodzicom. Dzieci są głodne słodyczy! Oto świetne wyjście z tej sytuacji. Po prostu zacznij od najmłodszych lat – w przeciwnym razie nie będziesz mógł później uczyć się na nowo od cukierków.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 2-3 dni przed podaniemsłodko-kwaśne jabłka ozime, obrane, prażone orzechy włoskie, cukier, opcjonalnie Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz jabłka i grubo je posiekaj. Orzechy posiekać Do dużego rondla z grubym dnem wlać 1 szklankę wody, dodać jabłka i gotować pod przykryciem na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy jabłka będą miękkie, rozgnieć je na puree za pomocą tłuczka lub blendera. Upewnij się, że nie ma grudek. W razie potrzeby można dodać cukier i gotować dalej, aż cukier się rozpuści. Dodaj orzechy.
Krok 2
Gotowe puree rozłóż na desce lub papierze do pieczenia i susz w dobrze wentylowanym miejscu przez 2-3 dni. Jeżeli powierzchnia pastylki wygląda już na suchą, należy ją ostrożnie odwrócić i wysuszyć na drugiej stronie przez kolejną połowę dzień.
Krok 3
Przechowuj pianki marshmallow w dużych warstwach, owinięte w papier, w chłodnym, suchym miejscu. Lub pokrój piankę marshmallow na kawałki o dowolnym kształcie, posyp cukrem lub cukrem pudrem i przechowuj w tej formie do czasu użycia. Można go również umieścić w wysterylizowanych słoikach i zamknąć pokrywki.
PRZY OKAZJI
Do pianki możesz dodać pokruszone orzechy laskowe, migdały czy orzechy nerkowca, a także prażone i rozdrobnione skórki pomarańczy. Ale nawet bez nich domowe pianki jabłkowe będą cudowną rzeczą.