Perliczka z borówkami

Do przepisu

Perliczka – mięso tego niegdyś dzikiego, obecnie hodowlanego ptaka z pewnością przypomina kurczaka. Ale jednocześnie jest bogaty i bardzo aromatyczny, w przeciwieństwie do obrzydliwych brojlerów. Ponadto perliczka ma bardzo mało tłuszczu, co należy wziąć pod uwagę przy wyborze metody gotowania.

Złożoność: przeciętny Porcje: 4 Gotowanie: 1 godz. 10 minPrażeniePieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 duża perliczka200 ml klarowanego soku jabłkowego4 ząbki czosnku, zmiażdżone2 anyż gwiazdkowaty i 1 łyżeczka. ziarna pieprzuMiód400 g mrożonych boróweksól, pieprz, cynamon Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Perliczkę pokroić na kawałki i natrzeć mieszanką soli i pieprzu. Smażymy na roztopionym maśle na złoty kolor.

Krok 2

Kawałki perliczki ułożyć w naczyniu do pieczenia, skórą do góry. Wlać 200 ml klarowanego soku jabłkowego, dodać 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 2 anyż gwiazdkowaty i 1 łyżeczkę. ziarna pieprzu. Przykryj szczelnie folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę.

Krok 3

Następnie kawałki perliczki zalać miodem, posypać 400 g mrożonych borówek brusznicowych, posypać odrobiną cynamonu i czarnego pieprzu, wstawić ponownie do piekarnika na 20-30 minut. Podawać bardzo gorące.

PRZY OKAZJI

Borówka brusznicowa to dość słodka jagoda, ale z jakiegoś powodu prawie wszyscy mieszkańcy północy używają jej dżemu nie jako deseru, ale jako sosu do smażonego lub pieczonego mięsa. Zimą często podawane są marynowane borówki brusznicy, które zachowują lwią część witamin. Aby to zrobić, dokładnie umyj jagody i zalej bardzo słabym, schłodzonym syropem (na 1 kg borówek – 1 litr wody i tylko 2 łyżki cukru). W chłodnym miejscu namoczone borówki brusznicy będą przechowywane przez co najmniej rok.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja