Pektyna jabłkowa

Pektyna jabłkowa

gastronomia 30 października 2011 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Najpierw przygotuj pektynę z jabłek według naszego przepisu, a następnie do galaretki wystarczy dodać kilka łyżek domowej roboty pektyny do gorącego bulionu jagodowego lub owocowego. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej, następnie przelać do foremek i przechowywać w lodówce.

Złożoność: łatwo Kalorie: 148,00 kcal/porcja Porcje: 200 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,00 g/1,60 g/36,40PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 200 PORCJIwoda butelkowana – 0,5 szklankizielone jabłka – 7 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jabłka pokroić na małe kawałki, łącznie z rdzeniem i skórką. Włóż do rondla o grubym dnie i zalej wodą. Gotuj, mieszając, na małym ogniu przez 15–20 minut.

Krok 2

Powstałą masę jabłkową przełóż chochelką do czystej nylonowej skarpety i zawieś nad czystym naczyniem. Płyn odcedzony przez 4-6 godzin będzie naturalną pektyną.

UWAGA DO GOSPODARKI

Pektyna to nie tylko naturalna substancja żelująca – to także bardzo przydatny produkt dla naszego organizmu. Stabilizuje metabolizm, zmniejsza zawartość złego cholesterolu w organizmie, poprawia ukrwienie obwodowe i motorykę jelit. A co najważniejsze, pektyna bardzo skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, nie zakłócając równowagi bakteriologicznej. Ze względu na tę wyjątkową zdolność eksperci nazywają pektynę „uporządkowaczem ludzkiego ciała”.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja