Patisson: światowa przekąska!

Patisson: światowa przekąska!

Patisson: światowa przekąska!

gastronomia 01 sierpnia 2021 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Zdusić – najbliższy krewny cukinii i cukinii. Z gastronomicznego punktu widzenia jest prawie identyczny ze swoimi krewnymi, ale ma też swoje zalety.

Marynowana dynia

Po pierwsze, dynia zawiera znacznie więcej witaminy C niż dynia czy cukinia; ponadto zawiera dużo miedzi (która, nawiasem mówiąc, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego składu krwi). Najlepiej więc jeść niedojrzałe, drobne owoce, które należy ugotować niezwykle szybko, aby jak najlepiej zachować wszystkie ich dobroczynne właściwości.

Patisson praktycznie nie ma własnego wyrazistego smaku, ale jednocześnie doskonale wchłania smaki przypraw czy marynaty, w której jest gotowany. W tym sensie jest idealny do wszelkiego rodzaju przedmiotów obrabianych.

Ponadto dynia ma „kosmiczny” wygląd: przypomina gwiazdę lub latający spodek. „Dla mnie ta sama godność” – powie inny kucharz. A jednak nie można nie przyznać, że duszona lub solona dynia, gotowana w całości lub pokrojona na dwie lub cztery części, będzie świetnie wyglądać w każdym daniu. A jak pięknie wyglądają małe słoiczki marynowanej dyni w spiżarni!

Zimą przetwory z dyni zamieniają się w doskonałą przekąskę – chrupiącą i aromatyczną. Przepis jest prosty. Najważniejsze jest, aby do marynowania wziąć małe owoce o średnicy 8-10 cm.

Marynowana dynia

  • 1 kg małej dyni
  • liście chrzanu
  • koperkowe parasole
  • 10–15 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 pąki goździków
  • 4 ząbki czosnku

Na marynatę:

  • 1 litr wody
  • 50 g soli
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka esencja octowa

Umyj dynię. W rondelku zagotuj wodę, włóż do niej dynię, blanszuj przez 5 minut. Następnie włóż dynię do garnka z zimną wodą. Na osobnej patelni przygotuj marynatę: zagotuj wodę, dodaj cukier i sól, zalej octem. Mieszaj i utrzymuj gorącą marynatę.

Przyprawy rozłóż równomiernie w wysterylizowanych słoikach i włóż dynię. Całość zalej gorącą marynatą, zamknij słoiki pokrywkami i zwiń. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przygotowania do zimyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość książka-mama12 sierpnia 2011

Dynia marynowana jest super (uwielbiam ją od dzieciństwa)! Długo szukałam przepisu. Dziękuję!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja