Do przepisu
Chcesz rozpieszczać swoich bliskich pysznymi ciastami? Nie wahaj się zabrać do pracy! Najprostsze składniki i niecała godzina czasu – a teraz na stole są rumiane, pachnące ciasta.
Złożoność: łatwo Porcje: 18 Gotowanie: 50 minutPieczenieKolacjaPopołudniowa przekąskaCiasto bez drożdżyPiekarniaCiastaCiastoMenu dla dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 18 PORCJI2 opakowania ciasta francuskiego bez drożdży po 500 g650 g gotowanego mięsa z kurczaka300 g sera, najlepiej o jasnym, ostrym smaku2 słodkie zielone papryki1 ostra zielona papryka4 zielone cebule1 łyżeczka ostry sos paprykowy (opcjonalnie)1 łyżeczka suszony czosnek1/4 łyżeczki mielona słodka papryka1/4 łyżeczki mielony kminek1 duże jajkosólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 3
Kurczaka pokroić na małe kawałki. Zetrzyj ser na grubej tarce. Posiekaj zieloną cebulę. Usuń nasiona i błony ze słodkiej i ostrej zielonej papryki. Paprykę słodką pokroić w kostkę, paprykę zieloną drobno posiekać.
Krok 4
W dużej misce wymieszaj kurczaka, ser, słodką i ostrą paprykę, zieloną cebulę, ostry sos paprykowy i przyprawy.
Krok 5
Z jednego opakowania ciasta rozwałkować warstwę o wymiarach 24×24 cm i pokroić na 9 kwadratów.
Krok 6
Połóż 2 łyżki na połowie kwadratu. l. wypełnić i przykryć drugą połówką. Brzegi ciasta posmaruj wodą i dociśnij widelcem. W ten sposób przygotuj wszystkie ciasta.
Krok 7
Ułóż placki łączeniem do dołu na blasze do pieczenia. Lekko ubij jajko z 1 łyżką. l. podlać i natłuścić placki. Piec przez 20–25 minut, aż uzyska złoty kolor. Podawać na ciepło z sałatką pomidorową.