Pasztety z konserwami: rybnymi, mięsno-owocowymi, w galarecie i nie tylko
Alena Spirina 29 marca 2024 r
Co zaskakujące, jeśli przejdziesz między półkami z konserwami w dobrym sklepie, możesz z łatwością wymyślić różnorodne nadzienia do różnych ciast. A ciasta z konserwami można bezpiecznie zaliczyć do szybkich ciast, ponieważ nadzienie do nich jest już gotowe. Co więcej, od razu osiąga optymalną do użycia temperaturę – temperaturę pokojową. Oznacza to, że nie musisz go schładzać ani czekać, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej. Pozostaje tylko wybrać odpowiednie ciasto na ciasta z konserwami.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Placki w galarecie z konserwami
- Inne (zwykłe) ciasta z konserwami
- Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną
- Ciasto galaretkowe z ananasem z puszki
- Ciasto z konserwami mięsnymi, kukurydzą i oliwkami
Placki w galarecie z konserwami
Jeśli chodzi o paszteciki z konserwami, najczęściej mamy na myśli tzw. paszteciki w galarecie z konserwami rybnymi. To naprawdę najprostsze rozwiązanie: ryby nie trzeba czyścić, rozmrażać, kroić ani gotować. Otwórz puszkę, odsącz sok lub olej, oddziel mięso od kości widelcem i nadzienie gotowe.
Łosoś różowy lub inny łosoś, saury, makrela, sardynki, a nawet tuńczyk we własnym soku lub oleju to najlepszy wybór do nadziewania pasztetów w galaretce z konserwami rybnymi. Wybierz konserwy rybne, w których ryba jest pokrojona na duże kawałki, a nie zredukowana do stanu przypominającego pastę.
Przygotowanie ciasta będzie również wymagało minimum czasu i przyborów. Zasadniczo ciasto galaretkowe to ciasto na muffiny lub szybkie ciasto chlebowe z niewielką ilością cukru lub bez niego. Aby przygotować ciasto na placki z galaretką z konserwami, w jednej misce należy wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia (czasem sodę), jajka, masło płynne (roślinne lub masło roztopione i ostudzone) oraz płynny składnik, którym może być kefir, śmietana, w innej misce jogurt, sfermentowane mleko pieczone. Świetny powód, aby zebrać w lodówce resztki sfermentowanych produktów mlecznych i wykorzystać je do przygotowania pysznego i szybkiego obiadu. Następnie płynną mieszaninę wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać do połączenia, ale nie idealnie gładkiego i można formować ciasto.
Galaretowane placki z konserwami są robione po prostu: część ciasta wlewa się do formy, układa się na niej nadzienie, a drugą połowę ciasta wylewa się na wierzch
Technologia łączenia ciasta galaretkowego z konserwami jest tak prosta, że poradzi sobie z nią nawet nastolatek. Do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy wylewamy około połowę ciasta, wylewamy nadzienie i wylewamy drugą połowę ciasta. Wszystko! Pozostaje tylko włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i poczekać nieco ponad pół godziny. Kiedyś bardzo popularne były galaretki z majonezem w puszkach. Sekret ich popularności jest prosty: majonez można znaleźć niemal w każdym domu, a w cieście na ciasto pełni zarówno funkcję płynu, który wiąże składniki, jak i tłuszczu (oleju roślinnego), dzięki czemu ciasto jest gęste i miękkie.
I tu pojawia się pytanie: dlaczego galaretowate placki najczęściej robi się z konserw rybnych?
Dlaczego nie upiec ciasta w galarecie z wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem lub indykiem? Zasada jest taka sama, ale może być konieczne usunięcie nadmiaru tłuszczu i zżelowanego bulionu. Nawiasem mówiąc, całkiem wskazane jest częściowe lub całkowite zastąpienie masła w cieście odtłuszczonym tłuszczem: wystarczy je stopić.
Ziemniaki lub ryż często dodaje się do galaretek z konserwami. Produkty te sprawiają, że już obfite danie jest jeszcze bardziej pożywne, ale czasami mają cel technologiczny – ochronę ciasta przed mokrym nadzieniem. Do pasztetów w galaretce z konserwami i ryżem używaj płatków gotowanych do całkowitego ugotowania, ponieważ soczystość nadzienia i czas pieczenia nie wystarczą, aby zmiękczyć ryż, nawet jeśli jest na wpół ugotowany.
Wystarczy pokroić ziemniaki w cienkie plasterki i zalać je wrzącą wodą – wtedy galaretkowe placki z konserwami i ziemniakami wyjdą całkowicie upieczone, a ziemniaki nie będą chrupiące.
Do farszu na galaretkowe placki z konserwami można dodać posiekane jajka na twardo i posiekane zioła, kukurydzę w puszkach, kapary lub drobno posiekane korniszony – jest bardzo smaczne
Nadzienie do galaretek z konserwami stanie się ciekawsze, jeśli dodasz na przykład posiekane jajka na twardo i posiekane zioła. Dlaczego nie kukurydza w puszkach, kapary lub drobno posiekane korniszony? Nawiasem mówiąc, łączenie ryb z piklami jest dość zgodne z rosyjską tradycją: pamiętaj tylko o nadzieniu ciast, a tuńczyk z kaparami przeniesie Cię do słonecznego Morza Śródziemnego. Do nadzienia mięsnego dodać marynowane grzyby lub kawałki marynowanej słodkiej papryki.
Kontynuując temat galaretek z konserwami, nie można nie wspomnieć o słodkich ciastach. Na przykład odwrócone ciasto z ananasami z puszki wypełnione ciastem. Smacznie, szybko, pięknie!
Inne ciasta konserwowe
Ale nie dajmy się nabrać na placki z galaretką!
Spójrzmy na przykład na popularne w Ameryce Południowej nadzienie do porcjowanych ciast – empanady. Tak, to konserwowe paszteciki w najlepszym wydaniu: gulasz wołowy, kukurydza, oliwki. Albo pomyśl o pizzy hawajskiej: sos pomidorowy, plastry ananasa z puszki i więcej kukurydzy.
Uwielbiane przez wielu osetyjskie placki fasolowe można przygotować wielokrotnie szybciej, jeśli do nadzienia użyje się fasoli z puszki, a nie moczy się i gotuje na sucho.
Galettes z grzybami lub lecho, z pastą z czarnych oliwek i filetem z tuńczyka to także pomysły na placki z konserwami.
Ciasto owocowe z puszki
A ile słodkich ciast można zrobić z konserw! Morele, brzoskwinie, mango, ananasy – te owoce są już obrane i w pełni przygotowane do użycia w nadzieniach do wszelkiego rodzaju ciast. Swoją drogą nie zapominajcie, że konfitury, dżemy i dżemy to także konserwy, z których powstają doskonałe ciasta.
Więc następnym razem, gdy pomyślisz o nadzieniu do ciast, przyjrzyj się bliżej półkom z konserwami. Ciasta z konserwami mogą być bardzo różne.
Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną
To szybkie ciasto świetnie sprawdzi się na obiad, zwłaszcza jeśli połączysz je z zieloną sałatą lub kubkiem gorącego bulionu. Resztę ciasta zabierz ze sobą do biura lub na spacer.
Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną
Liczba porcji: 6–8 Czas gotowania: 1 godzina 15 minut. + czas chłodzenia
Czego potrzebujesz:
Do testu:
- mąka pszenna – 180 gr
- śmietana 15% tłuszczu – 250 gr
- olej roślinny – 50 ml
- kategoria jaj C1 – 4 szt.
- musztarda – 1 łyżeczka
- sól – 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Do wypełnienia:
- saury lub inna ryba konserwowa we własnym soku – 300–320 gr
- jajka na twardo – 4 szt.
- kapary konserwowe – 2 łyżki l.
- pietruszka – 5–7 oddziałów
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Spód i boki jednoczęściowej formy o średnicy 20 cm lub kwadratu o boku 20 cm wysmaruj warzywem lub masłem.
- Przygotuj nadzienie. Odcedź sok z ryby, rozłóż mięso na kawałki, usuwając wszystkie kości. Staraj się, aby kawałki nie były zbyt małe.
- Jajka i liście pietruszki drobno posiekać, dodać rybę i kapary, doprawić pieprzem, wymieszać. Spróbuj nadzienia i jeśli to konieczne, dodaj sól.
- W misce wymieszaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- W dużej misce ubij jajka, olej roślinny i musztardę na gładką masę. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać.
- Połącz suchą i płynną mieszaninę, wymieszaj szpatułką lub ubijaj, aż mieszanina mąki stanie się wilgotna.
- Na patelnię wlać około połowy ciasta. Nadzienie rozsmaruj na cieście.
- Nadzienie przykryć pozostałym ciastem i wygładzić szpatułką. Piecz ciasto przez około 30 minut. Powierzchnia ciasta stanie się gęsta i złocista, a na drewnianej drzazdze wbitej w środek ciasta nie pozostaną żadne ślady ciasta.
- Ciasto studzimy w formie na metalowej kratce przez 15 minut, następnie wyjmujemy z formy. Podawać na gorąco lub na ciepło.
Przy okazji
Wygodnie jest piec galaretkowe placki z konserwami w szklanych lub ceramicznych formach i podawać je w nich.
Uwaga dla gospodyni
Śmietanę w tym przepisie na ciasto w galaretce z konserwami rybnymi można łatwo zastąpić kefirem, jogurtem lub innym sfermentowanym produktem mlecznym. Jeśli kefir jest zbyt kwaśny, zwiększ ilość sody do 3/4 łyżeczki.
Ciasto galaretkowe z ananasem z puszki
To ciasto w galarecie przypomina swoją znaną Charlotte z jabłkami, tyle że zamiast jabłek są ananasy z puszki, a ciasto nie jest biszkoptem piankowym, tylko maślanym. Bardzo dobre ciasto, gdy mamy pilną ochotę na coś do herbaty.
Ciasto galaretkowe z ananasem z puszki
Liczba porcji: 8
Czas gotowania: 1 godzina + czas chłodzenia
Czego potrzebujesz:
Do wypełnienia:
- ananas konserwowy, krążki – 7 plasterków
- masło – 50 g
- cukier – 150 g
- orzechy włoskie (połówki) lub suszone wiśnie – 19 szt.
Do testu:
- jaja kategorii C1 – 2 szt.
- śmietana 15–20% tłuszczu – 120 g
- mąka pszenna – 150 g
- cukier – 130 g
- cukier waniliowy – 10 g
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki.
- soda – 1/4 łyżeczki.
- sól – 1/4 łyżeczki.
- masło miękkie – 85 g
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Odcedź ananasy i połóż plasterki na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar soku.
- Pokrojone na kawałki masło włóż do naczynia do zapiekania. Włóż tortownicę o średnicy 22 cm do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż masło się roztopi.
- Zdejmij patelnię i obracaj ją, aż boki pokryją się olejem. Nadmiar oleju spłynie na dno patelni.
- Na dno formy wsypać cukier. Połóż jeden plasterek ananasa na środku patelni, a resztę ułóż wokół niego w kółko.
- W dziurki pośrodku plasterków i pomiędzy nimi włóż połówki orzechów włoskich lub suszoną żurawinę. Połóż piękną stroną do dołu.
- Jajka i 2 łyżki ubić widelcem lub trzepaczką. l. śmietana. Będziesz potrzebować tej mieszaniny później.
- W dużej misce połącz mąkę, cukier, wanilię, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać masło i pozostałą śmietanę i ubijać mikserem na niskich obrotach, aż mąka zwilży się. Zwiększ prędkość i ubijaj przez 2 minuty. Ciasto stanie się bardzo gęste.
- Dodając po jednej trzeciej mieszanki jajeczno-śmietanowej, ubijaj każdą porcję dokładnie przez 20 sekund. Po każdym dodaniu masy jajecznej zdrap dno i boki miski.
- Wlać ciasto do ananasów w formie. Piec ciasto przez 35-40 minut, aż drewniany wykałaczka włożona w środek będzie sucha.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i przechyl patelnię we wszystkich kierunkach, aby oddzielić ciasto od boków. Studzimy na metalowej kratce przez 5 do 7 minut. Na patelnię kładziemy odwrócony talerz i odwracamy ciasto na talerz. Podnieś formę. Jeśli ananasy lub orzechy są trochę krzywe, wyprostuj je widelcem. Podawać ciasto na ciepło lub na zimno.
Nawiasem mówiąc, podobne ciasto z galaretką można przygotować z innymi owocami w puszkach, na przykład morelami lub brzoskwiniami….