Pasztet śledziowy, czyli mielone mięso: sposoby przygotowania, sekretne składniki i sprawdzone przepisy
Olga Siutkina 08 grudnia 2023 r(6)Dodaj do ulubionychUdział
Pasztet śledziowy — to właściwie ulubione przez wszystkich pomysłowe mielone śledzie. Dokładnie śledź, bo mięso mielone faktycznie może być inne. A nawet mięso z dodatkiem śledzia. Na przykład mięso mielone cielęce ze śledziem lub mięso mielone z ozorem cielęcym i śledziem.
Treść:
- Jak wcześniej przygotowywano pasztet śledziowy i mięso mielone
- Jaki śledź kupić do pasztetu śledziowego
- Jak zrobić idealny pasztet śledziowy
- Pokroić lub zmielić śledź na mięso mielone?
- Przepisy na pasztet śledziowy
- Pasztet śledziowy
- Mięso śledziowe z bitą śmietaną
- Pasztety rybne z makreli, pstrąga, wątroby dorsza, szprota i konserw rybnych
- Rilette z tuńczyka
Jak wcześniej przygotowywano pasztet śledziowy i mięso mielone
Mało kto wie, że na Rusi już od czasów Piotra Wielkiego preferowano pasztet przygotowywany z cielęciny i śledzia, spożywany na gorąco. Przywędrowała do nas z Niemiec w postaci ciepłego lub zimnego jedzenia — Zapiekanki z cielęciny i śledzia.
Ogólnie rzecz biorąc, w kuchni pruskiej forshmak — gorąca przekąska. Tak było w Rosji, gdzie już na początku XIX wieku stało się to bardzo powszechne. Równolegle danie to rozwinęło się w kuchni żydowskiej. Jak wiecie, w Rosji, nawet za Katarzyny II, wprowadzono tak zwaną „Bladę Osiedlenia”. — tereny w województwach zachodnich, na których mogła osiedlać się ludność żydowska. Miasta te nie były bogate. A kuchnia stała się odpowiednia. Dlatego żydowska wersja forszmaku — jeden z najtańszych.
Co może być tańszego od zeszłorocznego śledzia marynowanego w beczce? Tak narodził się zwyczaj moczenia tego śledzia przez noc w herbacie. Po prostu stara ryba często „nie miała kształtu”; trzeba ją było pogrubić, aby posiekać ją na mięso mielone. I tak w kuchni żydowskiej forszmak został przekształcony w zimną przystawkę z mielonego śledzia z cebulą, jajkami, jabłkami itp.
Mięso śledziowe zyskało ogromną popularność i zostało wpisane do pierwszej Księgi o smacznej i zdrowej żywności (1939). Natomiast książka kucharska z połowy XIX wieku opisuje przepis, według którego mięso mielone z cielęciny i śledzia podaje się w bułce. To praktycznie stary rosyjski fast food!
Ale porozmawiamy tylko o jego wersji śledziowej. W tym przypadku pasztet traktujemy jako mielony śledź z dodatkiem innych składników, z którego tak naprawdę powstaje mięso mielone.
Jaki śledź kupić do pasztetu śledziowego
W przypadku mięsa mielonego należy kupić zwykły solony śledź, bez przypraw. Solone, lekko solone, lekko solone — Są to popularne nazwy handlowe śledzia. Wybierając, zwróć uwagę na kolor oczu — powinny być czerwone, a nie mętne. Dzwonki — również czerwony lub ciemnoczerwony, ale nie brązowy lub czarny. Nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Ilość soli nie ma tak naprawdę znaczenia. Jedyna rzecz — lekko solony będzie miał gęstszy korpus, podczas gdy mocno solony będzie miał luźniejsze i bardziej miękkie mięso.
Jak zrobić idealny pasztet śledziowy
Każda osoba umiejąca gotować i szanująca się miłośniczka pasztetów powie: mój przepis jest jak najbardziej poprawny i najbardziej klasyczny. Nie wierz w to. Przepisów jest mnóstwo, a wszystkie pochodzą od „ukochanej mamy”, „babci” czy „ciotki Róży”. Najważniejsze, że wszystkie są naprawdę smaczne i wystarczy wybrać przepis dla siebie.
Są oczywiście składniki, które naprawdę dodają smaku, delikatności i oryginalności. Powiedzmy, że masło lub śmietana sprawią, że pasztet będzie delikatny. Jabłko dodaje kwaskowatości i tekstury. Marchew — trochę naturalnej słodyczy, bo do mięsa mielonego zwykle dodaje się szczyptę cukru.
Do pasztetu śledziowego lub mięsa mielonego możesz dodać składniki, które dodadzą smaku i delikatności.
Pokroić lub zmielić śledź na mięso mielone?
To ma znaczenie. Śledź można drobno posiekać nożem lub zmielić w maszynce do mięsa. Istnieje również kilka opcji z maszynką do mięsa: przewiń raz lub dwa razy, użyj drobnej lub dużej siatki. Każda z tych opcji zapewni inną teksturę i odpowiednio inny smak.
Jeśli masz wyraźne kawałki w pasztecie, smak narodzi się, jak to się mówi, „na końcu języka”. Niektórzy ludzie to uwielbiają. To dobra opcja na przekąskę dla mężczyzn.
Aby pasztet śledziowy był bardziej delikatny i delikatny, należy zmielić składniki w maszynce do mięsa z drobnymi oczkami lub rozbić w blenderze. Forshmak (pasztet) w tym przypadku będzie bardziej przypominał pastę.
A jeśli dodamy bitą śmietanę, danie zamieni się w cienki, delikatny mus. To coś dla tych, którzy mają ochotę na śledzie, ale z wyrafinowaną prezentacją — na krakersach lub w tartaletach.
Sekret najsmaczniejszego pasztetu śledziowego — Moim zdaniem wymaga to szczypty cukru dla zrównoważenia smaku. Masło lub śmietana dla uzyskania gładkiej konsystencji. Niewielka ilość białego czerstwego chleba namoczonego w mleku lub śmietanie. Zdecydowanie bezduszny! Bo tylko czerstwy biały chleb po namoczeniu staje się puszysty jak gąbka.
Przepisy na pasztet śledziowy
Możliwości przygotowania pasztetu śledziowego jest wiele: przyjrzyjmy się niektórym z nich.
Pasztet śledziowy
Być może najczęstszym przepisem jest ten, którego używam.
Domowy pasztet śledziowy
Czego potrzebujesz:
- 2 duże lekko solone śledzie
- 2 średnie zielone jabłka
- 1 cebula
- 150 g białego chleba
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 30 g masła
- 50 g oleju słonecznikowego
- 2 łyżki l. sok z cytryny
- 1 łyżka. l. Sahara
- sól, mielony czarny pieprz
- Jajka ugotować na twardo. Fajne, czyste.
- Cebulę pokroić na kawałki.
- Filety z dwóch dużych śledzi oddzielamy od kości. Usuń skórę i kości.
- Jabłka pokroić w plasterki i usunąć rdzeń (skórkę zostawić)
- Z kromek chleba odkrój skórkę, chleb pokrój na kawałki i namocz w mleku. Lekko ściśnij.
- Wszystkie przygotowane składniki wraz z masłem zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
- Wymieszaj, dodaj pieprz, cukier, sok z cytryny, olej słonecznikowy.
- Śmigać — 10 minut.
- Posmakuj i jeśli to konieczne, dodaj sól.
Mięso śledziowe z bitą śmietaną
Mięso śledziowe z bitą śmietaną
Czego potrzebujesz:
- 2 lekko solone tłuste śledzie
- 2 jabłka (Antonówka, Granny Smith)
- 1 średnia cebula
- 2 kromki białego czerstwego bochenka (bez skórki)
- 250 ml zimnej śmietanki 35% tłuszczu
- Filety z dwóch dużych śledzi oddzielamy od kości. Usuń skórę i kości.
- Jabłko obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wyciśnij sok.
- Chleb namoczyć w 100 ml śmietanki.
- Cebulę pokroić w kostkę i zalać najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
- Śledzie, cebulę i chleb przepuścić przez maszynę do mięsa z drobną siatką (bez wyciskania).
- Ubij śmietanę na puszystą pianę.
- Jabłka wymieszać z masą śledziową i dodać bitą śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
Oto dwa tradycyjne przepisy kulinarne. Ale nie ma nic złego w tym, że zamiast surowego jabłka dodamy pieczone jabłko (a potem nie dodamy cukru), gotowaną marchewkę i podsmażoną cebulę.
Ziemniaki i orzechy włoskie można wykorzystać jako składniki mielonego śledzia. Główny — znajdź swój, najsmaczniejszy.
Pasztety rybne z makreli, pstrąga, wątroby dorsza, szprota i konserw rybnych
Ale pasztety można zrobić nie tylko ze śledzia. Może to być makrela wędzona na gorąco i na zimno, pstrąg, szprot, wątróbka dorsza, konserwy rybne w pomidorach.
Spróbujcie zrobić pasztet, a dokładnie rillette z tuńczyka zakonserwowanego we własnym sosie.
Rilette z tuńczyka
Pyszne z kromką świeżego chleba żytniego!
Czego potrzebujesz:
- 1 puszka tuńczyka (kawałki) we własnym soku
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- 2 łyżeczki oliwa z oliwek
- 1 łyżka. l. kapary
- 1 łyżka. l. miękki ser (jak Philadelphia)
- 1 szalotka
- 1 łyżka. l. drobno posiekana czerwona cebula
- 1/4 łyżeczki różowy pieprz
- ostra czerwona papryka do smaku
- 1 łyżka. l. całe kapary, opcjonalnie
- Odcedź płyn z puszki po konserwach, kawałki tuńczyka przełóż do pojemnika i dokładnie rozgnieć widelcem.
- Drobno posiekaj kapary nożem.
- Drobno posiekaj cebulę.
- Zmiażdż różowe ziarna pieprzu grzbietem noża.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj czerwoną ostrą paprykę do smaku. W razie potrzeby możesz dodatkowo dodać 1 łyżkę. l. całe kapary.
Pyszny pasztet rybny można przygotować nie tylko ze śledzia
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #forszmakPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz29 stycznia 2022 r
Moja mama robiła pyszny pasztet, ale nie znam dokładnego przepisu…moja mama zmarła i przepis poszedł z nią (((Pamiętam, że smażono tam cebulę i marchewkę, potem razem ze śledziem przesmażano maszynką do mięsa i moim zdaniem dodano masło. Było pyszne, szkoda, że nie znalazłam podobnego przepisu.
00OdpowiedźGalina Kompancewa10 grudnia 2021 r
Dziękuję za artykuł i przepisy na przekąski noworoczne. Mam tradycję – na noworocznym stole musi znaleźć się jedno danie ze śledzia. W tym roku zrobię mięso mielone według jednego z Twoich przepisów.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych