Pasztet śledziowy, czyli mielone mięso: sposoby przygotowania, sekretne składniki i sprawdzone przepisy

Pasztet śledziowy, czyli mielone mięso: sposoby przygotowania, sekretne składniki i sprawdzone przepisy

Pasztet śledziowy, czyli mielone mięso: sposoby przygotowania, sekretne składniki i sprawdzone przepisy

Olga Siutkina 08 grudnia 2023 r5.00(6)Dodaj do ulubionychUdział

Pasztet śledziowy to właściwie ulubione przez wszystkich pomysłowe mielone śledzie. Dokładnie śledź, bo mięso mielone faktycznie może być inne. A nawet mięso z dodatkiem śledzia. Na przykład mięso mielone cielęce ze śledziem lub mięso mielone z ozorem cielęcym i śledziem.

Pasztet śledziowy czy mielone: ​​sposoby przygotowania, sekretne składniki i sprawdzone przepisy

Treść:

  • Jak wcześniej przygotowywano pasztet śledziowy i mięso mielone
  • Jaki śledź kupić do pasztetu śledziowego
  • Jak zrobić idealny pasztet śledziowy
  • Pokroić lub zmielić śledź na mięso mielone?
  • Przepisy na pasztet śledziowy
  • Pasztet śledziowy
  • Mięso śledziowe z bitą śmietaną
  • Pasztety rybne z makreli, pstrąga, wątroby dorsza, szprota i konserw rybnych
  • Rilette z tuńczyka

Jak wcześniej przygotowywano pasztet śledziowy i mięso mielone

Mało kto wie, że na Rusi już od czasów Piotra Wielkiego preferowano pasztet przygotowywany z cielęciny i śledzia, spożywany na gorąco. Przywędrowała do nas z Niemiec w postaci ciepłego lub zimnego jedzenia Zapiekanki z cielęciny i śledzia.

Ogólnie rzecz biorąc, w kuchni pruskiej forshmak gorąca przekąska. Tak było w Rosji, gdzie już na początku XIX wieku stało się to bardzo powszechne. Równolegle danie to rozwinęło się w kuchni żydowskiej. Jak wiecie, w Rosji, nawet za Katarzyny II, wprowadzono tak zwaną „Bladę Osiedlenia”. tereny w województwach zachodnich, na których mogła osiedlać się ludność żydowska. Miasta te nie były bogate. A kuchnia stała się odpowiednia. Dlatego żydowska wersja forszmaku jeden z najtańszych.

Co może być tańszego od zeszłorocznego śledzia marynowanego w beczce? Tak narodził się zwyczaj moczenia tego śledzia przez noc w herbacie. Po prostu stara ryba często „nie miała kształtu”; trzeba ją było pogrubić, aby posiekać ją na mięso mielone. I tak w kuchni żydowskiej forszmak został przekształcony w zimną przystawkę z mielonego śledzia z cebulą, jajkami, jabłkami itp.

Mięso śledziowe zyskało ogromną popularność i zostało wpisane do pierwszej Księgi o smacznej i zdrowej żywności (1939). Natomiast książka kucharska z połowy XIX wieku opisuje przepis, według którego mięso mielone z cielęciny i śledzia podaje się w bułce. To praktycznie stary rosyjski fast food!

Ale porozmawiamy tylko o jego wersji śledziowej. W tym przypadku pasztet traktujemy jako mielony śledź z dodatkiem innych składników, z którego tak naprawdę powstaje mięso mielone.

Jaki śledź kupić do pasztetu śledziowego

W przypadku mięsa mielonego należy kupić zwykły solony śledź, bez przypraw. Solone, lekko solone, lekko solone Są to popularne nazwy handlowe śledzia. Wybierając, zwróć uwagę na kolor oczu powinny być czerwone, a nie mętne. Dzwonki również czerwony lub ciemnoczerwony, ale nie brązowy lub czarny. Nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Ilość soli nie ma tak naprawdę znaczenia. Jedyna rzecz lekko solony będzie miał gęstszy korpus, podczas gdy mocno solony będzie miał luźniejsze i bardziej miękkie mięso.

Jak zrobić idealny pasztet śledziowy

Każda osoba umiejąca gotować i szanująca się miłośniczka pasztetów powie: mój przepis jest jak najbardziej poprawny i najbardziej klasyczny. Nie wierz w to. Przepisów jest mnóstwo, a wszystkie pochodzą od „ukochanej mamy”, „babci” czy „ciotki Róży”. Najważniejsze, że wszystkie są naprawdę smaczne i wystarczy wybrać przepis dla siebie.

Są oczywiście składniki, które naprawdę dodają smaku, delikatności i oryginalności. Powiedzmy, że masło lub śmietana sprawią, że pasztet będzie delikatny. Jabłko dodaje kwaskowatości i tekstury. Marchew trochę naturalnej słodyczy, bo do mięsa mielonego zwykle dodaje się szczyptę cukru.

Do pasztetu śledziowego lub mięsa mielonego możesz dodać składniki, które dodadzą smaku i delikatności.
Do pasztetu śledziowego lub mięsa mielonego możesz dodać składniki, które dodadzą smaku i delikatności.

Pokroić lub zmielić śledź na mięso mielone?

To ma znaczenie. Śledź można drobno posiekać nożem lub zmielić w maszynce do mięsa. Istnieje również kilka opcji z maszynką do mięsa: przewiń raz lub dwa razy, użyj drobnej lub dużej siatki. Każda z tych opcji zapewni inną teksturę i odpowiednio inny smak.

Jeśli masz wyraźne kawałki w pasztecie, smak narodzi się, jak to się mówi, „na końcu języka”. Niektórzy ludzie to uwielbiają. To dobra opcja na przekąskę dla mężczyzn.

Aby pasztet śledziowy był bardziej delikatny i delikatny, należy zmielić składniki w maszynce do mięsa z drobnymi oczkami lub rozbić w blenderze. Forshmak (pasztet) w tym przypadku będzie bardziej przypominał pastę.

A jeśli dodamy bitą śmietanę, danie zamieni się w cienki, delikatny mus. To coś dla tych, którzy mają ochotę na śledzie, ale z wyrafinowaną prezentacją na krakersach lub w tartaletach.

Sekret najsmaczniejszego pasztetu śledziowego Moim zdaniem wymaga to szczypty cukru dla zrównoważenia smaku. Masło lub śmietana dla uzyskania gładkiej konsystencji. Niewielka ilość białego czerstwego chleba namoczonego w mleku lub śmietanie. Zdecydowanie bezduszny! Bo tylko czerstwy biały chleb po namoczeniu staje się puszysty jak gąbka.

Przepisy na pasztet śledziowy

Możliwości przygotowania pasztetu śledziowego jest wiele: przyjrzyjmy się niektórym z nich.

Pasztet śledziowy

Być może najczęstszym przepisem jest ten, którego używam.

Domowy pasztet śledziowy
Domowy pasztet śledziowy

Czego potrzebujesz:

  • 2 duże lekko solone śledzie
  • 2 średnie zielone jabłka
  • 1 cebula
  • 150 g białego chleba
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 50 g oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki l. sok z cytryny
  • 1 łyżka. l. Sahara
  • sól, mielony czarny pieprz
  1. Jajka ugotować na twardo. Fajne, czyste.
  2. Cebulę pokroić na kawałki.
  3. Filety z dwóch dużych śledzi oddzielamy od kości. Usuń skórę i kości.
  4. Jabłka pokroić w plasterki i usunąć rdzeń (skórkę zostawić)
  5. Z kromek chleba odkrój skórkę, chleb pokrój na kawałki i namocz w mleku. Lekko ściśnij.
  6. Wszystkie przygotowane składniki wraz z masłem zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
  7. Wymieszaj, dodaj pieprz, cukier, sok z cytryny, olej słonecznikowy.
  8. Śmigać 10 minut.
  9. Posmakuj i jeśli to konieczne, dodaj sól.

Mięso śledziowe z bitą śmietaną

Mięso śledziowe z bitą śmietaną
Mięso śledziowe z bitą śmietaną

Czego potrzebujesz:

  • 2 lekko solone tłuste śledzie
  • 2 jabłka (Antonówka, Granny Smith)
  • 1 średnia cebula
  • 2 kromki białego czerstwego bochenka (bez skórki)
  • 250 ml zimnej śmietanki 35% tłuszczu
  1. Filety z dwóch dużych śledzi oddzielamy od kości. Usuń skórę i kości.
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wyciśnij sok.
  3. Chleb namoczyć w 100 ml śmietanki.
  4. Cebulę pokroić w kostkę i zalać najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
  5. Śledzie, cebulę i chleb przepuścić przez maszynę do mięsa z drobną siatką (bez wyciskania).
  6. Ubij śmietanę na puszystą pianę.
  7. Jabłka wymieszać z masą śledziową i dodać bitą śmietanę. Dokładnie wymieszaj.

Oto dwa tradycyjne przepisy kulinarne. Ale nie ma nic złego w tym, że zamiast surowego jabłka dodamy pieczone jabłko (a potem nie dodamy cukru), gotowaną marchewkę i podsmażoną cebulę.

Ziemniaki i orzechy włoskie można wykorzystać jako składniki mielonego śledzia. Główny znajdź swój, najsmaczniejszy.

Pasztety rybne z makreli, pstrąga, wątroby dorsza, szprota i konserw rybnych

Ale pasztety można zrobić nie tylko ze śledzia. Może to być makrela wędzona na gorąco i na zimno, pstrąg, szprot, wątróbka dorsza, konserwy rybne w pomidorach.

Spróbujcie zrobić pasztet, a dokładnie rillette z tuńczyka zakonserwowanego we własnym sosie.

Rilette z tuńczyka

Pyszne z kromką świeżego chleba żytniego!

Czego potrzebujesz:

  • 1 puszka tuńczyka (kawałki) we własnym soku
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwa z oliwek
  • 1 łyżka. l. kapary
  • 1 łyżka. l. miękki ser (jak Philadelphia)
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka. l. drobno posiekana czerwona cebula
  • 1/4 łyżeczki różowy pieprz
  • ostra czerwona papryka do smaku
  • 1 łyżka. l. całe kapary, opcjonalnie
  1. Odcedź płyn z puszki po konserwach, kawałki tuńczyka przełóż do pojemnika i dokładnie rozgnieć widelcem.
  2. Drobno posiekaj kapary nożem.
  3. Drobno posiekaj cebulę.
  4. Zmiażdż różowe ziarna pieprzu grzbietem noża.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj czerwoną ostrą paprykę do smaku. W razie potrzeby możesz dodatkowo dodać 1 łyżkę. l. całe kapary.

Pyszny pasztet rybny można przygotować nie tylko ze śledzia
Pyszny pasztet rybny można przygotować nie tylko ze śledzia
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #forszmakPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz29 stycznia 2022 r

Moja mama robiła pyszny pasztet, ale nie znam dokładnego przepisu…moja mama zmarła i przepis poszedł z nią (((Pamiętam, że smażono tam cebulę i marchewkę, potem razem ze śledziem przesmażano maszynką do mięsa i moim zdaniem dodano masło. Było pyszne, szkoda, że ​​nie znalazłam podobnego przepisu.

00OdpowiedźGalina KompancewaGalina Kompancewa10 grudnia 2021 r

Dziękuję za artykuł i przepisy na przekąski noworoczne. Mam tradycję – na noworocznym stole musi znaleźć się jedno danie ze śledzia. W tym roku zrobię mięso mielone według jednego z Twoich przepisów.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja