Pasztet drobiowy w cieście francuskim

Do przepisu

Pasztet z wątróbek drobiowych to jedna z ulubionych i lubianych przekąsek wielu smakoszy. Dla odmiany spróbujmy zrobić pasztet z mieszanki wątróbek drobiowych i indyczych, dodając filety z udek kurczaka i serca indyka. I kontrolny „shot”, któremu nikt na pewno się nie oprze – upiecz pasztet w cieście francuskim.

Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 24 godzinyPiekarnikMaszynka do mięsaZamrażaniePieczenieChłodzenieKolacjaPiekarniaCiasto drożdżowePrzekąskaPasztetySałatkaCiasto francuskieCiastoZimne przekąskiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 20 PORCJI1 kg ciasta francuskiego drożdżowego400 g wątróbki drobiowej400 g wątroby indyczej500 g filetu z udka kurczaka ze skórą400 g serc indyczych350 g wędzonej pulpy z udek kurczaka ze skórą6 szalotek2 ząbki czosnku160 g masła 82,5% tłuszczu + 2 łyżki. l.2 jajka + 2 żółtkakilka gałązek tymianku1 łyżeczka każdy mielone ziele angielskie i czarny pieprz0,3 łyżeczki świeżo starta gałka muszkatołowasólżółtko i gęsta śmietana do wysmarowania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obydwa rodzaje wątróbek posiekać nożem możliwie najdrobniej, świeżego i wędzonego kurczaka oraz serca indycze zmielić w maszynce do mięsa z dodatkiem 160 g masła. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki.

Krok 2

Obydwa rodzaje pieprzu wymieszaj z solą i gałką muszkatołową, dopraw mięso mielone. Szalotkę i czosnek posiekać i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach. l. masło do miękkości, 3 minuty.

Krok 3

Jajka ubić z żółtkami, dodać masło z szalotką oraz listkami czosnku i tymianku; wlać powstałą mieszaninę do mięsa mielonego. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4

2 tortownice wyłóż folią spożywczą tak, aby brzegi wystawały. Mięso mielone ułożyć, wygładzić wilgotną dłonią i włożyć do lodówki na 2-3 godziny, następnie na 20 minut do lodówki. do zamrażarki.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej odciąć trzecią część. Wyjmij zimny pasztet z foremek.

Krok 6

Rozwałkować duże kawałki ciasta i wyłożyć nimi foremki z brzegami. Obydwa pasztety ułożyć na cieście, zdejmując folię. Pozostałe ciasto rozwałkować, przykryć pasztetami, ostrożnie docisnąć brzegi.

Krok 7

Lekko natnij górę nożem, aby stworzyć piękną siateczkę. Posmarować mieszanką żółtka i śmietanki. Piec 40 minut.

PRZY OKAZJI

Pasztet ten można zjeść od razu, na ciepło, ale po 24 godzinach – na zimno – będzie znacznie smaczniejszy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja