Paszteciki z kapustą

Paszteciki z kapustą

gastronomia 18 stycznia 2024 rPaszteciki z kapustą Do przepisu

Czeburki z kapustą są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych, przygotowywanych z mięsa, a przy tym są całkowicie chude (lub wegańskie, jeśli ktoś chce). Przepis na te smażone placki jest tak prosty, że nie sprawi żadnych trudności nawet początkującym kucharzom. Ciasto jest świeże, wyrabiane na wodzie. Nadzienie jest czysto roślinne: kapustę, cebulę i marchewkę smażymy na patelni do miękkości. Cóż, po przygotowaniu wszystkich składników potrawy, pozostaje tylko zrobić placki i smażyć je na wrzącym oleju (w głębokim tłuszczu), aż będą gotowe. Okaże się tak smaczne, że nawet zagorzali mięsożercy nie będą narzekać na roślinną „esencję” tych pasztetów.

Złożoność: łatwo Kalorie: 1426,36 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 5,90 g/136,78 g/40,81Produkt z ciasta: WypiekiWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIrafinowany olej roślinny do głębokiego smażenia – co najmniej 1 litrDo wypełnienia:kapusta – 500 gmarchewka – 120 gcebula – 150 golej roślinny – 2 łyżki. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smakuDo testu:woda pitna – 250 mlmąka – 350–370 gsól – 1 łyżeczka.olej roślinny – 3 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto cheburek. Doprowadzić wodę prawie do wrzenia. Mąkę i sól przesiać przez drobne sito do szerokiej miski. Ciągle mieszając, wlewać cienkim strumieniem gorącą wodę.

Krok 2

Dodaj olej roślinny. Dokładnie zagniataj ciasto (co najmniej pięć minut). Powinno wyjść fajnie, ale jednocześnie elastycznie. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 3

Przygotuj nadzienie do pasztecików. Rozdrobnić kapustę. Obierz i umyj marchewki. Zetrzyj na grubej tarce. Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno.

Krok 4

Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Dodaj cebulę i marchewkę. Mieszając, smaż na średnim ogniu przez pięć minut. Dodać kapustę, sól (trochę!), pieprz i wymieszać.

Krok 5

Przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj nadzienie przez 10–12 minut, od czasu do czasu mieszając. Spróbuj i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej soli do nadzienia cheburek.

Krok 6

Ciasto podzielić na 6-8 części i uformować kulki. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Nałóż trochę farszu z kapusty i złóż go na pół. Ostrożnie zaciśnij krawędzie.

Krok 7

Wlać rafinowany olej roślinny na patelnię i podgrzać. Układać ciasta pojedynczo i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Krok 8

Gotowe czeburki nadziewane kapustą układamy na kilku warstwach ręczników papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Przełożyć na talerz. Podawać na gorąco.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jak sprawdzić gotowość frytkownicy? Bardzo proste! Kawałek chleba zanurzamy w gorącym oleju. Jeśli tonie, wyłów go i poczekaj kilka minut. Opuść drugi kawałek chleba. Jeśli pozostaje na powierzchni i wokół niego tworzy się dużo bąbelków, olej jest gotowy. Wyjmij chleb, ostrożnie zanurz kawałki ciasta w głębokim tłuszczu i usmaż paszteciki.

PRZY OKAZJI

Nadzienie z kapusty do pasztetów można uatrakcyjnić dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odrobinę posiekanych pikantnych ziół.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja